Beurs27 sep '12 16:27

Fitch noemt 'fiscall cliff' in VS grootste bedreiging

Auteur: Harmen Simon Teunis

De 'fiscal cliff' in de VS is de belangrijkste bedreiging voor het herstel van de wereldeconomie. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch donderdag.

Met de door FED-president Ben Bernanke bedachte term wordt de combinatie van belastingverhogingen en lagere overheidsuitgaven bedoeld.

Als de Amerikaanse economie een klap krijgt heeft dat gevolgen voor de dollarkoers. Maar ook de prijs- en looninflatie komen onder druk te staan. Daarnaast is er meer kans op deflatie en hebben de maatregelen een effect op de grondstofprijzen.

600 miljard dollar
De Verenigde Staten zullen in 2013 voor 600 miljard dollar (466 miljard euro) aan dergelijke maatregelen doorvoeren. Dat staat gelijk aan 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De meeste maatregelen staan op de rol voor begin 2013. Als die allemaal volgens plan worden doorgevoerd, staat dat volgens Fitch gelijk aan een budgettaire verkrapping van meer dan 800 miljard dollar ofwel 5 procent van het bbp.

Recessie
Volgens Fitch kan dat ervoor zorgen dat de VS, en mogelijk de wereldeconomie, in een recessie belandt. De groei van de wereldeconomie in 2013 kan door de fiscal cliff worden gehalveerd, stelt de kredietbeoordelaar.

Fitch verwacht dat maar een deel van de maatregelen wordt genomen, mogelijk met een "meer beheersbare'' omvang van 1,5 procent van het bbp.

"Als het budget echter wel met 600 miljard dollar krimpt, zal dat 2 procentpunt afhalen van onze groeiraming voor de VS van 2,3 procent in 2013'', aldus Fitch.

Gerelateerde artikelen