Beurs8 nov '13 09:22Aangepast op 8 nov '13 10:10

Beurzen lager na kredietverlaging Frankrijk

Auteur: ANP Nieuws

De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag lager geopend. De andere Europese aandelenbeurzen begonnen eveneens met verliezen in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York.

Het sentiment onder beleggers werd gedrukt door een verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk. De focus van de markt is daarnaast gericht op de Verenigde Staten, waar later op de dag het officiële banenrapport wordt vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent lager op 391,96 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 602,74 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,7 procent. De CAC40-index in Parijs daalde 0,8 procent nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de kredietbeoordeling voor de op één na grootste economie van Europa neerwaarts bijstelde.

Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een verlies van 1,5 procent na een adviesverlaging door Mediobanca. ArcelorMittal zette de stijging voort na de sterke kwartaalcijfers die het staalconcern een dag eerder bekendmaakte en klom 1,7 procent. Verffabrikant AkzoNobel kreeg er 1,3 procent bij na een adviesverhoging door JPMorgan. Bodemonderzoeker Fugro steeg 0,8 procent na een positieve kwartaalupdate.

AMG
In de MidKap kelderde vastgoedfonds NSI 22 procent na de melding dat het nieuwe aandelen gaat uitgeven. Metaalspecialist AMG ging 12 procent onderuit na tegenvallende derdekwartaalresultaten. Biotechnologiebedrijf Pharming, dat donderdag met resultaten kwam, zette de klim voort en voerde met een plus van 8,5 procent de stijgers aan.

In Frankfurt verloor sportartikelenfabrikant Puma 3 procent na een winstwaarschuwing. Allianz boekte een plus van 0,5 procent nadat de grootste verzekeraar van Europa de winstverwachting voor 2013 opschroefde. In Madrid leverde Telefónica 1 procent in. Het Spaanse telecomconcern zag de winst en omzet in het derde kwartaal afnemen. Telefónica heeft het vooral moeilijk op de Spaanse markt, waar prijsvechters klanten afpakken met lagere tarieven.

IAG
International Airlines Group (IAG) klom in Londen ruim 3 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar, dankzij betere prestaties bij zijn Spaanse dochter.

De euro was 1,3414 dollar waard, tegen 1,3386 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 94,20 dollar per vat. Brentolie zakte 0,2 procent tot 103,22 dollar.

Gerelateerde artikelen