Beurs11 mrt '13 17:51Aangepast op 11 mrt '13 18:15

Tandje terug op Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen schakelden maandag een tandje terug, na de sterke koerswinsten van vorige week. Vooral financiële fondsen stonden onder druk na de afwaardering van de kredietstatus van Italië afgelopen vrijdag nabeurs.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 351,56 punten. De MidKap daalde een fractie (0,02 punt) tot 541,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,1 procent. De FTSE in Londen was een positieve uitschieter met een plusje van 0,3 procent.

Dow-Jones
Volgens handelaar Cees Smit van Today’s Beheer is het vooral belangrijk wat de Dow-Jonesindex gaat doen. "Als die weer wat corrigeert zal de rest volgen“, zei Smit. De Amerikaanse hoofdindex eindigde vrijdag voor de vierde dag op rij op een recordstand. Maandag noteerde de Dow rond het slot van de Europese beurzen 0,2 procent hoger.

In Milaan zakte de hoofdindex 0,7 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de rating van het land van A- naar BBB+. Het is voor het eerst dat een ratingbureau de kredietwaardigheid van Italië verlaagt sinds de parlementsverkiezingen eind februari. Die hebben geen duidelijke meerderheid opgeleverd in de Senaat. Italiaanse banken als Mediobanca, Banco Popolare en BP Emilia eindigden met koersverliezen tussen de 3 en 5 procent.

Philips
De markten kampten daarnaast met tegenvallend nieuws uit China. Afgelopen weekeinde bleek dat de Chinese industriële productie in de eerste 2 maanden van dit jaar met 9,9 procent is gegroeid. Dat is het traagste groeitempo sinds oktober 2012.

Elektronicaconcern Philips was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,6 procent. Supermarktconcern Ahold was de grootste stijger met een winst van 2,7 procent. Staalconcern ArcelorMittal klom 0,9 procent na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS.

Brunel
In de MidKap noteerde Brunel 0,9 procent in de min, na het plotselinge vertrek va financieel directeur Rob van der Hoek. De detacheerder werd onlangs opgeschrikt door onregelmatigheden in de boekhouding bij de Amerikaanse tak.

De euro was 1,3010 dollar waard, tegen 1,2990 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 91,35 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper, op 109,93 dollar.

Gerelateerde artikelen