Geen motie van wantrouwen tegen top KPN
De aandeelhouders van KPN hebben woensdag geen motie van wantrouwen ingediend tegen de raad van bestuur en de raad van commissarissen voor het gevoerde beleid in 2012.
De bestuurders werd 'decharge' verleend met circa 74 procent van het aanwezige aandelenkapitaal. De commissarissen met 72 procent. Grootaandeelhouder América Móvil heeft een belang van 27 procent en had een doorslaggevende stem (van ongeveer 55 procent) tijdens de vergadering.
"Ik ben erg blij dat alle voorstellen er door heen gegaan zijn", vertelt topman Eelco Blok aan BNR's verslaggever. "Natuurlijk zijn er kritische kanttekeningen geplaatst en kritische vragen gesteld, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat en daar ben ik heel blij mee."
Commissarissen
Ook is de heer C.J. García Moreno Elizondo namens América Móvil toegevoegd aan de raad van commissarissen. Maar liefst 99,8 procent stemde voor. Ook is Oscar von Hauske, operationeel hoofd bij América Móvil, toegevoegd aan de RvC.
"Hier zijn veel Nederlandse aandeelhouders en die zijn echt niet blij. Ze vragen zich af hoe dit kan. Ook willen ze graag met meneer García spreken, maar dat wordt continu geweigerd door het huidige bestuur, omdat het formeel niet mogelijk is", vertelt BNR's verslaggever Harmen van der Veen.
'Kritiek onterecht'
Blok vindt de kritiek dat de twee commissarissen voor de Mexicanen 'gekocht' zouden zijn niet terecht. "Het is een aandeelhouder die de strategie en het management support, een grote investering heeft gedaan en nu heeft toegezegd een aanvullende grote investering te doen. Daar hebben ze twee posities in de raad van commissarissen voor terug gevraagd. Het klopt dat ze niet onafhankelijk zijn, maar ze hebben een belangrijke inhoudelijke bijdrage te leveren. Ze zitten in het management van één van de grootste telecombedrijven van de wereld, presteren heel goed en het zorgt ervoor dat we optimaal gebruik kunnen maken van de kennis en kunde die ze hebben."
Aandelenemissie
Ook hebben de aandeelhouders van KPN woensdag ingestemd met de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 3 miljard euro, waarmee het bedrijf zijn financiële positie wil versterken. Van het aanwezige kapitaal op de aandeelhoudersvergadering stemde 91 procent in met de kapitaalverwerving.
Grootaandeelhouder América Móvil had een beslissende stem van ongeveer 55 procent tijdens de vergadering. Het was al bekend dat het Mexicaanse concern de plannen zou steunen.
'Arrogante houding'
"Er zitten hier allemaal bestuurders tegenover een zaal die wat mort, maar buiten beeld is er enorm veel steun voor de huidige koers, vooral vanuit Mexico. Dat geeft de bestuurders een confortabele positie en soms een wat arrogante houding", vertelt Van der Veen.
Kredietwaardering
Zonder de claimemissie had KPN waarschijnlijk een lagere kredietwaardering gekregen, waardoor het veel hogere rentes had moeten betalen voor leningen. "We lopen dan zelfs het risico dat we helemaal geen lening krijgen'', zei financieel directeur Eric Hageman. De komende 5 jaar moet KPN 6 miljard euro herfinancieren.
De uitgifte zal na de presentatie van de eerstekwartaalcijfers op 23 april plaatsvinden.
Rijksmuseum
Ook vertelde verslaggever Harmen van der Veen dat aan het einde van de aandeelhoudersvergadering aan elke aanwezige aandeelhouder een gratis kaartje voor het Rijksmuseum is uitgedeeld. KPN is hoofdsponsor van het museum, dat zaterdag haar duren opent.
Advies ISS
Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat de aandeelhouders van KPN er vandaag vol in zouden gaan tegen topman Eelco Blok. Het gezaghebbende stemadviesbureau ISS heeft beleggers geadviseerd om vandaag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering geen goedkeuring te geven aan het de koers die het telecombedrijf het afgelopen jaar gevaren heeft.