Beurs25 mei '13 16:18

Zweedse fiscus zeker van Saab-zaak

Auteur: BNR Webredactie

De Zweedse belastingdienst is zeker van zijn zaak tegen gewezen topbestuurders bij autofabrikant Saab. De hoofdonderzoeker van de fiscus in dit dossier, Johan Lundberg, is overtuigd dat ze schuldig worden bevonden, schrijft de krant Dagens Industri.

"In de Saab-zaak voel ik me veilig. We hebben alles goed op poten en zien geen gaten in ons onderzoek'', aldus Lundberg. De betaling van de Nederlander Victor Muller als topman bij Saab via de Nederlandse Antillen naar zijn Spaanse bankrekening werd vrij snel in het onderzoek ontdekt. ,,Een duidelijke manier om de belasting in Zweden te ontwijken en een overtreding van de wet", stelde hij vast.

Saab was gedurende een groot deel van 2010 en 2011 in handen van het Nederlandse Spyker, onder leiding van Victor Muller. Het ging uiteindelijk ten onder, maar kon een doorstart maken als onderdeel van NEVS, een producent van elektrische voertuigen.

Kiritiek op onderzoek
Verscheidene topjuristen in Zweden bekritiseren ondertussen in dezelfde krant de manier waarop het Openbaar Ministerie het onderzoek opzet naar de oud-bestuurders van Saab, onder wie Muller. Het optreden van aanklager Olof Sahlgren bestempelen ze als hoog spel. "Hij moet dit in principe winnen, anders is het bijna gedaan met hem", aldus een van de juristen, Rolf Åbjörnsson.

De ferme handelwijze van het Zweeds Openbaar Ministerie gaat te ver, stellen ze. "Het is een krachtige overreactie. Het ageren staat helemaal niet in verhouding tot de aanklacht", aldus Åbjörnsson.

Zijn collega Per Åke Kvarnström valt hem bij. Het vastzetten van mensen, zoals begin deze week gebeurde bij drie oud-bestuurders, noemde hij buitenproportioneel. "Het is machtsmisbruik om ze een nacht in te sluiten."

Victor Muller was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen