Beurs9 feb '12 15:53

Banken Amerika betalen 26 miljard

Auteur: Fleur de Bruijn

Vijf grote Amerikaanse banken stellen 26 miljard dollar beschikbaar voor een groep woningbezitters en mensen die hun huis zijn uitgezet die gedupeerd is door de crisis in de huizenmarkt.

De Bank of America, JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup en Ally Financial hebben vandaag een schikking getroffen.  Dit schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

Er ging anderhalf jaar onderzoek aan de schikking vooraf. Aanklagers van de vijftig Amerikaanse staten besloten in oktober 2010 tot een gezamenlijk onderzoek.

Frauderen
De vijf grootbanken stellen de 26 miljard beschikbaar voor een groep woningbezitters en mensen die hun huis zijn uitgezet die gedupeerd is door de crisis in de huizenmarkt. De banken zouden gefraudeerd hebben met foreclosures, ofwel gedwongen verkopen van huizen.

Mensen zouden huizen uit zijn gezet op basis van valse en incomplete dossiers. Documenten bleken vaak zonder enig onderzoek naar de geldontvanger getekend. Deze praktijk wordt 'robosigning' genoemd. Vrijdag werd bekend dat justitie haar onderzoek naar het registratiesysteem MERS, verantwoordelijk voor de automatische dossierafhandeling, doorzet.  

De vijf banken zijn verantwoordelijk voor 55% van de 27 miljoen uitstaande hypotheken in de VS. De banken hebben allang geld apart gezet voor de schikking. Ze zullen blij zijn als deze juridische problemen uit de weg geholpen zijn.

Obama
De regering-Obama is gedreven om de huizenmarkt uit het slop te helpen en ontsporingen te sanctioneren. In zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak kondigde Obama een nieuw team en nieuwe maatregelen aan van justitie. De banken zijn na deze schikking nog niet verlost van alle juridische dreiging.

Wat begon als een onderzoek naar specifieke vormen van malversaties is uitgemond in een breed initiatief of gedupeerde woningbezitters uit het slop te helpen. Sinds de het begin van de crisis zijn vier miljoen Amerikanen het huis uitgezet. De staten Californië, Florida en Arizona hebben hele wijken die leegstaan. De woning van een op de vijf huizenbezitters staat ‘onder water’. De hypotheekschuld is hoger dan de waarde van de woning. Het gaat om gemiddeld $50.000. Het totaalverschil is $700 mrd. 

Kleine schulden
De megaschikking is een druppel op de gloeiende plaat. Ongeveer een miljoen mensen met vooral kleine schulden worden ermee geholpen. Zij kunnen hun huizen herfinancieren met een gunstige rente. Daarnaast zullen nog 750.000 mensen die hun huis zijn uitgezet tussen september 2008 en december 2011 een cheque tegemoet zien van 2000 dollar. Het gaat om een totaal van vijf miljard dollar aan boetes. De financiële hulp zal over drie jaar worden uitgesmeerd.

Gerelateerde artikelen