Beurs23 jan '12 20:11Aangepast op 24 jan '12 21:57

Huizenprijzen kunnen nog 20 procent omlaag

Auteur: Thijs Baas

De huizenprijzen kunnen nog wel 20 procent omlaag, om de woningmarkt weer gezond te krijgen.

"Als ik naar de huizenmarkt kijk en ik zie hoe lang onroerend goed te koop staat, betekent dat dat de prijzen nog te hoog zijn", zegt econoom Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op BNR Nieuwsradio. Alleen met een forse daling van de huizenprijzen krijg je mensen volgens hem zo ver om "het vliegwiel van koop en verkoop weer aan te jagen".

AFM
Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleitte dinsdag voor een Deltaplan voor de muurvaste woningmarkt. Dat werd hoog tijd, meent Boot, kroonlid van de SER en adviseur van De Nederlandsche Bank (DNB).

Eerder luidden makelaars, kopers, banken, verkopers, bouwers, huurders en De Nederlandsche Bank (DNB) al de noodklok, nu pleit ook de AFM voor een integrale aanpak.

"Het is duidelijk dat de AFM de huizenmarkt niet in zijn eentje kan vlottrekken. Daar zijn alle partijen voor nodig. De politiek, bouwend Nederland en de bankensector", zegt Ronald Gerritse, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hypotheekrente
Gerritse ziet de hypotheekrenteaftrek als een onderdeel van het vlottrekken van de woningmarkt. Maar ook moet volgens hem goed worden gekeken naar het toezicht op verantwoordelijke dienstverlening.

Boter op z'n hoofd
Volgens Arnoud Boot heeft Gerritse wel enigszins boter op zijn hoofd. Die was destijds de baas bij het ministerie van Financiën en sloeg waarschuwingen over de extreme hypotheekverstrekkingen in de wind, zegt Boot.

Maar vooral de politiek hield zich jarenlang van de domme, meent Boot. Al rond 1995 was er het nodige te doen rond heilige huisjes en de gigantische gevaren op de huizenmarkt. "Het was alsof het subsidiëren van huizen en het subsidiëren van geld lenen gezond is voor de economie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen