Beurs26 okt '12 15:37

Rabobank gedagvaard in Libor-affaire

Auteur: Harmen Simon Teunis

Amerikaanse aanklagers hebben de Nederlandse Rabobank en acht andere banken gedagvaard in hun onderzoek naar manipulatie van het Libor-rentetarief.

Image

Volgens de Financial Times hebben de aanklagers ook acht andere banken een dagvaarding gestuurd, waaronder de Bank of America, Crédit Suisse, Lloyds en Société Générale. Het was al bekend dat autoriteiten in verscheidene landen de betrokkenheid van Rabobank in de fraudezaak onderzochten, maar van een officiële dagvaarding was nog geen sprake. Een woordvoerder van Rabobank gaf aan geen commentaar te willen geven op het bericht.

De Libor is een belangrijk rentetarief dat gebruikt wordt in het handelsverkeer tussen financiële instellingen onderling. Het wordt vastgesteld op basis van schattingen die banken zelf geven van de rente die op leningen moet worden betaald.

In augustus hadden zeven andere banken, waaronder Deutsche Bank, JP Morgan Chase en UBS al te horen gekregen dat zij verdachte zijn. Ook het Britse Barclays, dat eerder reeds een boete kreeg voor zijn betrokkenheid bij de Libor-fraude, behoort tot deze groep. Het totale aantal gedagvaarde banken zou nu dus op 16 uitkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen