Beurs4 dec '13 22:26Aangepast op 5 dec '13 06:17

Wall Street sluit weer licht lager

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenmarkten op Wall Street gingen ook woensdag overwegend licht omlaag.

Deze week werd nog geen enkele dag met winst afgesloten. Beleggers verteerden een aantal wisselende macro-economische cijfers en een rapport van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, over de stand van de economie.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de min op 15.889,77 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,1 procent omlaag, naar 1792,81 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot een fractie in de plus op exact 4038 punten.

De Fed constateerde in zijn zogenoemde Beige Book dat de Amerikaanse economie in de periode van begin oktober tot medio november in een ,,bescheiden tot gematigd'' tempo groeide. De werkgelegenheid was in de meeste regio's stabiel, aldus de centrale bank.

Banengroei
Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek juist dat de banengroei in de private sector in november sterker was dan verwacht. Dat rapport geldt als voorbode van de data die de overheid vrijdag publiceert. Elke verbetering op de arbeidsmarkt brengt het moment dichterbij waarop de Fed begint met het afbouwen van zijn stimuleringsbeleid.

Aan de andere kant bleek uit cijfers van onderzoeksinstituut ISM dat de groei van de Amerikaanse dienstensector in november is afgevlakt tot het laagste peil in 5 maanden. Dat wordt gezien als een teken van zwakte, na de sterker dan verwachte cijfers over de industrie eerder in de week.

Winst
Microsoft stond bovenaan bij de hoofdfondsen met een winst van 1,6 procent. Het technologieconcern kreeg toestemming van de Europese Commissie voor de overname van de mobieltjesdivisie van het Finse Nokia. Ook chipfabrikant Intel was in trek met een koerswinst van 0,8 procent.

Onderaan de Dow stond winkelconcern Wal-Mart met een min van 1,2 procent. Farmaceut Merck verloor 0,9 procent, terwijl industriegroep United Technologies en fastfoodketen McDonald's elk 0,7 procent inleverden.

Belang
General Motors (GM) steeg 1,5 procent in waarde. Volgens persbureau Bloomberg heeft hedgefonds Hayman Capital Management een niet nader genoemd belang genomen in de autofabrikant.

De euro was 1,3590 dollar waard, tegen 1,3560 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder en kostte 97,18 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd voor 111,63 dollar verhandeld, een daling van 0,9 procent.

Gerelateerde artikelen