Beurs11 mrt '13 01:18Aangepast op 11 mrt '13 06:22

Japanse energie-switch lucratief voor Nederlandse bedrijven

Auteur: Thijs Baas

Nederlandse bedrijven bouwen mee aan een groot gasveld voor vloeibaar gas in Australië, meldt het Financieele Dagblad. Een groot deel van de 2 miljard euro die daarmee was gemoeid wordt verzekerd door exportkredietverzekeraar Atradius.

De Nederlandse bedrijven worden vooral ingezet voor zaken als baggeren, offshore en deep-sea pijpen leggen. In totaal gaat het om een project met een waarde van 32 miljard euro, zegt directeur Johan Schrijver van Atradius. Belangrijkste aanleiding voor de aanleg van het gasveld: Japan stapt versneld over op andere energiebronnen dan nucleaire energie.

Hoewel voor het megaproject gigantische kredieten nodig zijn, bleek het binnenhalen van geld geen probleem; in totaal werd voor zo'n 10 miljard euro aan krediet verstrekt, bij tientallen banken. De Nederlandse bedrijven zijn bij 15 banken ondergebracht.

'Hollands glorie'
"Ik denk dat dit een heel goed verhaal is na alle berichten die we de afgelopen jaren in de kranten lezen. Het is een positief verhaal voor de Nederlandse industrie: een stukje Hollands glorie", vertelt Johan Schrijver, directeur van Atradius.

"Nederlandse bedrijven zijn daar nu al bezig met het aanleggen van een haven en het verbreden van de toegang naar die haven. Uiteindelijk moeten er hele grote gastankers in de haven komen: met name de Nederlandse baggeraars zijn hier goed in."

Darwin
Het project speelt zich af in het noorden van Australië, bij Darwin. "Het interessante is dat het gasveld zich 300 kilometer van de kust bevindt. Vervolgens gaat het gas in een pijpleiding van 800 kilometer naar Darwin toe."

"Er gaat een bedrag van 20 miljard aan leningen in. De rest komt uit eigen vermogen van de aandeelhouders. Het is momenteel niet makkelijk om aan lange financiering te komen. In totaal zijn er 55 banken uit de hele wereld betrokken bij het project."

Gerelateerde artikelen