Beurs10 mrt '13 19:14

'Franse schending begrotingspact onacceptabel'

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland mag een Franse schending van het begrotingspact niet accepteren. Dat zegt fractievoorzitter Rainer Brüderle van de liberale regeringspartij FDP.

"Op zijn minst moeten wij Frankrijk niet aanmoedigen", zei de Brüderle op een partijbijeenkomst. Frankrijk liet eind februari weten dat het er dit jaar niet in zal slagen het begrotingstekort onder de Europese norm te krijgen. Volgens president François Hollande is het in de huidige economische situatie onverantwoord om nog meer te bezuinigen. Frankrijk richt de blik daarom nu al op 2014, reden voor minister van Financiën Pierre Miscovici om zijn Europese partners een jaar uitstel te vragen voor de 3 procentnorm.

Brüderle memoreerde ook de politieke impasse die in Italië is ontstaan na de onbesliste parlementsverkiezingen. Dat mag volgens hem voor de Europese Centrale Bank (ECB) geen reden zijn om weer Zuid-Europees staatspapier op te kopen als de spanning op de financiële markten oploopt. De centrale bank kan volgens hem 'geen reparatiedienst zijn voor verkeerde verkiezingsuitslagen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen