Beurs4 jul '13 13:42

Pensioenfonds kan straks meer risico nemen

Auteur: ANP Nieuws

Pensioenfondsen kunnen straks kiezen voor een nieuw contract. Ze mogen dan meer risico lopen bij hun beleggingen. Fondsen die dat doen, zijn verplicht hun pensioen minimaal aan te passen aan de inflatie.

Lukt dat door financiële problemen niet, dan moeten ze de pensioenaanspraken meteen verlagen.

Dat staat in nieuwe pensioenregels waarover het kabinet zeer binnenkort een besluit neemt. Ingewijden hebben donderdag een bericht van RTL Nieuws hierover bevestigd. De hoofdlijnen van de nieuwe aanpak, die in 2015 moet ingaan, werden vorig jaar al aan de Tweede Kamer gemeld door toenmalig minister van Sociale Zaken Henk Kamp.

Een belangrijk element is dat pensioenfondsen de keuze krijgen om hun bestaande contract te handhaven of over te stappen op een nieuw systeem. Veel fondsen leken destijds niet al te happig om voor een nieuw systeem te kiezen. ABP, het pensioenfonds voor overheidspersoneel, zei destijds dat de uitwerking ervan te veel losse eindjes bevatte.

De nieuwe, strengere pensioenregels zijn nodig om ervoor te zorgen dat de pensioenfondsen ook in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Veel fondsen zijn door de financiële crisis en door de stijgende levensverwachting in problemen geraakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen