Beurs4 sep '13 11:26Aangepast op 4 sep '13 14:55

Economie eurozone groeit

Auteur: ANP Nieuws

De economie van de eurolanden is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

ANP
ANP

Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van een nieuwe schatting.

De nieuwe raming komt overeen met de eerste inschatting, die halverwege augustus werd gepubliceerd. Op jaarbasis viel de krimp iets minder groot uit dan eerder gedacht. De economie van de eurozone was in het tweede kwartaal 0,5 procent kleiner dan een jaar eerder, in plaats van 0,7 procent zoals eerder werd gemeld.

Voor de hele Europese Unie kwam de groei uit op 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Hier werd vorige maand een vooruitgang met 0,3 procent gemeld. De economieën van de 27 EU-lidstaten waren vorig kwartaal gemiddeld even groot als in het tweede kwartaal van 2012.

Welkome tekenen van keerpunt
Europees commissaris Olli Rehn (Economische en monetaire zaken) liet bij monde van zijn woordvoerder weten dat de groeicijfers "opnieuw welkome tekenen zijn dat de Europese economie een keerpunt heeft bereikt''. Brussel verwacht dat de groei meer solide zal zijn naar 2014 toe. Het is echter nog geen tijd voor zelfgenoegzaamheid, aldus de zegsman. Het is veel te voorbarig om te stellen dat de crisis over is, mede gezien de dramatische werkloosheidscijfers in veel delen van Europa.

De sterkste groei op kwartaalbasis werd gemeten in Portugal. Daar was de economie 1,1 procent groter dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Duitsland, Litouwen, Finland en Groot-Brittannië volgden met een plus van 0,7 procent. De Cypriotische economie ging met een min van 1,4 procent het sterkst achteruit, gevolgd door Slovenië (min 0,3 procent), Italië en Nederland (beide min 0,2 procent).

Voor Griekenland is geen vergelijking op kwartaalbasis beschikbaar. De Griekse economie was in het tweede kwartaal 4,6 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat is de sterkste krimp op Cyprus na (min 5,2 procent).

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit blijkt dat de economische activiteit in de eurolanden in juli en augustus verder is gegroeid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen