Beurs17 jan '13 13:58

Verlaging van ontslagvergoeding al bereikt

Auteur: BNR Webredactie

De verlaging van de ontslagvergoeding zoals de regering wil is al zo goed als bereikt. Dat zegt arbeidsrechtadvocaat Pascal Kruit van advocatenkantoor Ten Holter Noordam op BNR. Hij baseert zich op zijn jaarlijkse ontslagvergoedingsindex.

Uit die index van Kruit blijkt dat de ontslagvergoeding in 2012 al met zo’n 10 procent gedaald is ten opzichte van 2011. "De gemiddelde toegekende ontslagvergoeding zit al heel dicht aan tegen een half maandsalaris per gewerkt jaar, zoals de regering voorstelt", legt Kruit uit.

Kantonrechter
Dat komt doordat de huidige berekeningswijze van de ontslagvergoeding nu al ruimte biedt aan kantonrechters om rekening te houden met de economische omstandigheden. Volgens Kruit houden kantonrechters inderdaad rekening met de staat van de economie. Daardoor valt de gemiddelde ontslagvergoeding nu al lager uit op zo'n 0,55 maandsalaris per gewerkt jaar, blijkt uit de index. Kruit verwacht daardoor ook dat de nieuwe regels niet veel impact zullen hebben.

Wat wel verandert is dat werkgevers per 1 januari 2014 meer moeten gaan meebetalen aan de WW-premie. In totaal is dat een lastenverzwaring van 1,3 miljard euro voor het bedrijfsleven. "Als je daar een lagere ontslagvergoeding tegenover zet, die per saldo niet veel lager was dan het in 2012 al was, betekent dat eigenlijk dat je als werkgever alleen maar meer gaat betalen." Ook wil de regering nog een maximale ontslagvergoeding instellen van 75.000 euro.

Gerelateerde artikelen