Beurs11 mrt '13 21:27

Wall Street zet rally voort

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse effectenbeurzen zetten maandag hun opmars van vorige week voort. De Dow-Jonesindex vestigde voor de vijfde dag op rij een nieuw record en ook de S&P 500 is niet meer ver verwijderd van het hoogste niveau ooit.

BlackBerry maakte een flinke koerssprong vanwege overnamespeculatie.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent (50,22 punten) hoger op 14.447,29 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent (5,04 punten) tot 1556,22 punten, dicht bij het record van 1565,15 punten uit 2007, en de technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,3 procent (8,51 punten) hoger op 3252,87 punten.

BlackBerry
BlackBerry won 14 procent. De topman van het Chinese Lenovo zei in een interview met een Franse krant een overname van het Canadese bedrijf te overwegen. "Maar eerst moet ik de markt analyseren en begrijpen wat het belang van dit bedrijf is'', zei hij.

Na het veel sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag hopen beleggers deze week meer signalen te krijgen van economisch herstel in de Verenigde Staten. ,,De indicatoren blijven wijzen op een hogere aandelenmarkt'', zei fondsmanager Eric Green van Penn Capital Management.

Banken
Banken gingen maandag aan de leiding, na hun koersverliezen vorige week. Bank of America won 0,5 procent, Citigroup steeg 1,8 procent, JPMorgan Chase kreeg er 0,6 procent bij.

Beleggers bleven enigszins terughoudend na de koersverliezen in Europa, waar de verlaging van de kredietwaardigheid van Italië door kredietbeoordelaar Fitch het sentiment bepaalde. Ook kampten de markten met tegenvallend nieuws uit China. De industriële productie is in de eerste 2 maanden van het jaar met 9,9 procent gegroeid. Dat is het traagste groeitempo sinds oktober 2012.

Dell
Computermaker Dell sloot 1,4 procent in de plus. Investeerder Carl Icahn, die een belang heeft genomen in het bedrijf, mag de boeken van het concern inzien. Hij probeert een stokje te steken voor de geplande overname van het bedrijf door oprichter en topman Michael Dell.

Afgelopen weekeinde is in Amerika de zomertijd al ingegaan. De Amerikaanse beurzen openen en sluiten daardoor een uur eerder dan normaal. Deze situatie duurt tot eind deze maand, wanneer ook in Europa de zomertijd ingaat.

Euro
De euro noteerde een stand van 1,3040 dollar, ten opzichte van 1,3010 dollar rond het Europese beursslot. De Amerikaanse olieprijs noteerde 0,1 procent lager op 91,83 dollar per vat. Brentolie daalde 0,8 procent tot 110,01 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen