Beurs8 aug '12 07:38Aangepast op 8 aug '12 10:03

Winst ING daalt met bijna een kwart

Auteur: Fleur de Bruijn

ING heeft in het tweede kwartaal ruim 22 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder.

ING boekte vorig kwartaal een nettowinst van 1,17 miljard euro, tegen 1,5 miljard euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. De winst was daarmee lager dan verwacht. Analisten voorspelden gemiddeld een nettoresultaat van 1,34 miljard euro.

Reflectie moeilijke omstandigheden
“Het grote knelpunt is de huidige economie," dit zei ING-topman Jan Hommen dinsdagmorgen tegen BNR.

ING bouwde zijn posities in Spanje af en zag zich gedwongen grotere voorzieningen te treffen voor slechte leningen. "Die hogere afschrijvingen reflecteren de moeilijke economische omstandigheden'', zei financieel directeur Patrick Flynn in een toelichting. Verbetering op dat vlak is volgens hem volledig afhankelijk van de economische ontwikkelingen.

Spaanse obligaties
De onderliggende winst (voor belastingen red.) van de bank zakte met 13 procent tot 995 miljoen euro. Die daling kwam vooral door de afbouw van risico's. Zo werden er 'tegen beperkte kosten' voor ruim 2 miljard euro aan Spaanse obligaties verkocht, stelde Flynn. “We hebben een relatief klein verlies genomen en dat toont aan dat de portefeuille die wij in Spanje hebben behoorlijk stevig is”, aldus Hommen.

Verder daalden de renteopbrengsten met ruim 3 procent.

Afsplitsing
Het onderliggende resultaat van de verzekeringstak halveerde tot 229 miljoen euro. Hier profiteerde ING een jaar eerder nog van aanzienlijke eenmalige opbrengsten. Niet-levensverzekeringsactiviteiten brachten daarnaast minder op.

ING werkt aan de afsplitsing van de verzekerings- en bankactiviteiten. Het verkoopproces van de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten in Azië ligt daarbij op schema, stelde het. Voor de Europese verzekeringstak mikt ING nog altijd op een beursgang.

Staatssteun
In juni werd bekend dat ING dit jaar nog een deel van de staatssteun wil aflossen. "We zijn heel hard aan het werk om dat te bewerkstelligen, samen met het ministerie van financiën en de Europese Commissie (…) wat mij betreft doen we zo snel mogelijk een betaling aan de staat", zei Hommen tegen BNR.

ING moet nog 3 miljard euro aan steun en een boete van 50 procent terugbetalen. Het volledige bedrag komt daarmee uit op 4,5 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen