Beurs31 mei '13 09:59Aangepast op 31 mei '13 11:48

CBS: economisch beeld blijft slecht

Auteur: BNR Webredactie

Het grootste probleem van onze economie is op dit moment de arbeidsmarkt, zegt Pieter Hein van Mulligen van het CBS. Uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceerde dat het beroep op de bijstand opnieuw oploopt.

De toename van het aantal bijstandsuitkeringen loopt logischerwijs achter op het aantal werkloosheidsuitkeringen. ''Eerst komen mensen in de ww, maar als ze niet op tijd een baan vinden, komen ze in de bijstand terecht.'' Vooral mensen in de leeftijdsgroep onder 45 doen steeds meer een beroep op de bijstand. Dat is ook logisch, want zij hebben vaak een korter arbeidsverleden en dus minder recht op ww.''

Uitzenduren
Tegelijkertijd daalt het aantal uitzenduren. ''Dat zie je vooral in de categorie A, de traditionele uitzendkrachten waar een bedrijf op korte termijn gebruik van kan maken. Er is een forse daling en geen enkel uitzicht op herstel.'' Ook het aantal vacatures daalt, terwijl er nog steeds mensen de arbeidsmarkt opkomen. Dat alles bij elkaar opgeteld maakt voor Van Mulligen dat de arbeidsmarkt het grootste probleem is van de economie.

Wel zag het CBS afgelopen maand een lichte verbetering bij de consumptie door huishoudens, het producentenvertrouwen en de rente. De uitvoer viel echter terug en ontwikkelt zich slechter dan het langjarig gemiddelde. Dat geldt momenteel voor alle indicatoren die het CBS bijhoudt om de stand van de economie te bepalen. Bij 10 van de 15 indicatoren neemt de groei bovendien nog altijd af. De andere graadmeters vertonen een lichte verbetering.

In de hele Europese zone liep de werkloosheid in april verder op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen