Social media steeds belangrijker voor industrie en bouw
Bedrijven in de industriële sector en de bouw moeten actiever worden op social media. Dat constateert ABN Amro. De omzet kan daarmee namelijk flink worden vergroot.
Het wordt hoog tijd dat deze bedrijven gebruik gaan maken van de mogelijkheden. Want hoewel er bij industriële bedrijven veel kennis is, concentreert men zich vooral op de producten en de techniek, zegt David Kemps, industriespecialist bij ABN Amro. "Ze denken veel minder aan marketing of aan het meer ontsluiten van de kennis omtrent het product."
In vergelijking tot de gedrukte folder, die nu nog veel gebruikt wordt, kunnen bedrijven in de bouw en industrie veel beter een kanaal als YouTube inzetten om te laten zien wat de mogelijkheden van hun producten of diensten zijn, legt Kemps uit.
Er is zelfs een heuze award in het leven geroepen door IndustrialSocialMedia - die op 8 april werd gewonnen door Heembouw. IndustrialSocialMedia reikte de award voor het eerst uit aan een bedrijf uit het technische B2B dat heeft bewezen succesvol te zijn met social media. De prijs is een erkenning voor een bedrijf uit de industrie, techniek en technologie of (high) tech. Het bedrijf dat de award wint is een voorbeeld voor andere bedrijven in het technische B2B.
Tijdens de uitreiking van de award, presenteerde ABN de twee rapporten Social media in de industrie en Social media in de bouw. Voor de award waren 17 aanmeldingen. "We denken dat we juist door het uitbrengen van het rapport ook andere bedrijven laten zien dat er mogelijkheden liggen en dat we ze inspireren om de cases te gebruiken voor hun eigen bedrijf."
Push-marketing voorbij
John Koster, buitengewoon hoogleraar marketing van de Nyenrode Business University, legt uit dat industriële- en bouwbedrijven flink achterlopen. En dat is volgens hem te merken aan een tweetal dingen. "De traditionele vorm van marketing blijkt niet meer zo goed te werken, wat we de push-marketing noemen. Het versturen van folders en hopen dat iemand ze leest. De respons erop is buitengewoon laag. Het tweede is dat je met social media veel intensiever en nauwer contact met je klant kunt hebben. Het blijkt dat veel bedrijven in de B2B-sector en de industriële sector toch echt achterlopen op ontwikkelingen die we in de B2C al veel eerder hebben gezien."
Ondanks dat er veel mogelijkheden onbenut blijven en er dus ook kansen blijven geeft Koster toe dat "zeker niet alle platforms die we kennen uit de B2C één op één geschikt zijn voor de B2B". "YouTube werd al genoemd, maar denk ook aan technische fora en een manuals-vraagbaken. Maar ook simpelweg over innovatieve dingen met elkaar in gesprek raken. Dat is eigenlijk bij uitstek geschikt voor B2B, misschien nog wel meer dan B2C", aldus Koster.
Industrie en bouw lopen achter
Dat de bouw en industrie achterlopen komt aan de ene kant door onbekendheid met de ontwikkelingen van social media. "In veel opzichten op het gebied van commercie zie je dat ontwikkelingen eerder in andere sectoren gebeuren dan in de B2B-sector."
Maar ook angst speelt een rol, zegt Koster. "Er is vrees om al te veel op straat te leggen en ideeën en ontwikkelingen vroegtijdig te bediscussiëren met de markt. Maar het blijkt dat als je geeft, dat je ook meer krijgt. Het idee achter social media is dat je laat zien wat je kunt en wat je interesseert en laat zien wat je niet weet, om daar een reactie op uit te lokken en daardoor een betere klantenbinding te krijgen."
Of die angst terecht is? "Over het algemeen is het zo; hoe transparanter je bent, hoe meer er naar je terug komt."