Beurs2 aug '13 08:19

Nikkei zet klim voort

Auteur: ANP Nieuws

De aandelenbeurs in Tokio zette vrijdag de klim voort.

EPA
EPA

De stemming werd gesteund door de nieuwe recordstanden op Wall Street en mooie koerswinsten in Europa. De Japanse exportbedrijven zaten in de lift door een verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De Nikkei, die eerder deze week nog onder de 14.000 punten dook, eindigde uiteindelijk 3,3 procent hoger op 14.466,16 punten. De Japanse hoofdindex boekte daarmee in de afgelopen bewegelijke beursweek een winst van 2,4 procent.

Sony klom 0,9 procent. Het elektronicaconcern wist in het afgelopen kwartaal weer winst te boeken en schroefde zijn omzetverwachting voor het lopende boekjaar op. De fabrikant van de PlayStation-spelcomputer profiteert, net als veel andere Japanse bedrijven die het van de export naar het buitenland moeten hebben, van de goedkopere yen. Daardoor leveren goederen die verkocht worden in bijvoorbeeld dollars relatief meer yens op in kas.

De andere belangrijke effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten ook winsten zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,5 procent hoger in de middaghandel. De Kospi in Seoul klom 0,1 procent en de All Ordinaries in Sydney kreeg er 0,9 procent bij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen