Beurs14 mei '13 06:19

'Bloomberg is onmisbaar'

Auteur: Eline Ronner

De journalisten van persbureau Bloomberg wisten jarenlang wat bankiers uitspookten op hun terminal. Nu rest de vraag: hoe erg is dat en is Bloomberg vervangbaar?

Zonder een Bloomberg-terminal ben je als man of vrouw in de financiële wereld simpelweg gehandicapt. Iedereen gebruikt Bloomberg.

Jos Rensen van Keijser Capital doet een poging kort op te sommen waar hij en zijn collega's zo'n Bloomberg-terminal allemaal voor gebruiken. “Nieuws en het bijhouden van portfolio’s. Er zit een hele uitgebreide hartfunctie op, daardoor is de financiële wereld via de chat met elkaar verbonden. Je hebt een online handelssystemen: alle banken hebben daar hun pagina’s waarop je online kunt handelen.”

Schat aan informatie
Dat levert Bloomberg natuurlijk een schat aan informatie op. En de journalisten hadden blijkbaar inzage in de inloggegevens en de chats van de gebruikers van de terminal. En volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC niet alleen van zakenbankiers, maar ook van centrale bankiers en het ministerie van financiën.

Maar Bloomberg ontkent dat hun reporters toegang hadden tot wat de centrale bankiers uitvraten op de terminal.

Vertrouwelijke informatie
In een schriftelijke verklaring bood de baas van Bloomberg wel zijn excuses aan voor het doorspelen van andere vertrouwelijke informatie naar journalisten. Wat die journalisten precies konden zien blijft echter onduidelijk. En dat is nou precies de crux zei analist Corné van Zeijl gisteren tegen BNR. “Dat je ziet of iemand aanwezig is of niet, dat zien andere gebruikers ook en dat is best handig, dus daar zit het probleem niet. Maar ik wil niet dat iemand anders kan zien wat voor een functies ik gebruik.” En dat wil een voorzitter van de Fed al helemaal niet. “Als je weet waar Bernanke naar kijkt, heb je in feite voorkennis."

Europese Centrale Bank
De Europese Centrale Bank heeft inmiddels contact gelegd met Bloomberg uit zorg over de privacy. De AFM wil niet voor onze microfoon reageren en zou geen klachten hebben ontvangen. Natuurlijk probeerden we contact te leggen met Bloomberg, maar dat is niet gelukt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen