Beurs30 aug '13 16:03

Kabinet pakt belastingontwijking multinationals aan

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat belastingontwijking door internationale bedrijven - onder meer van zogeheten brievenbusfirma's - aanpakken. De belastingregels worden aangescherpt en belastingverdragen met 23 arme landen worden herzien.

De ministerraad stemde vrijdag in met een voorstel hiertoe van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

Er wordt een reeks maatregelen genomen. Zo worden brievenbusfirma's (bedrijven die alleen op papier in Nederland gevestigd zijn vanwege het fiscale klimaat) aan strengere maatregelen onderworpen.

Belastingparadijs
Nederland geldt voor veel multinationals als een belastingparadijs. De bedrijven zetten speciale holdings op waardoor ze minder belasting hoeven af te dragen over winsten in het buitenland.

Via Nederland worden door multinationals als Apple en Starbucks jaarlijks voor duizenden miljarden euro’s doorgesluisd, blijkt uit schattingen. Daarmee voorkomen ze dat ze in andere landen belasting moeten betalen.

Gerelateerde artikelen