Beurs3 jan '13 15:48

Wall Street opent in mineur

Auteur: BNR Webredactie

In New York zijn de aandelenbeurzen donderdag in de min geopend. Beleggers namen wat gas terug na de sterke start van het nieuwe jaar.

De markt wacht nog op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag worden vrijgegeven.

Index
De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,2 procent lager op 13.389 punten en de brede S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1461 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3106 punten.

Werkgelegenheid VS
Voorbeurs bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in december sterker dan verwacht is gegroeid. Volgens salarisstrookverwerker ADP kwamen er vorige maand 215.000 banen bij, terwijl er was gerekend op 140.000 banen. De cijfers van ADP lopen vooruit op het officiële banenrapport, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

"De beurzen reageren er niet heel erg op, maar dat heeft ook te maken met de flinke stijging van gisteren", vertelt Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Investmentspartners. "Het is een cijfer waar we een beetje voorzichtig mee moeten zijn. Het is niet het officiële banencijfer, dat komt morgen. December staat er wel een beetje om bekend dat dit cijfer de werkelijke banen wat overschat."

Belasting
"Er is nu zekerheid over de belastingtarieven, maar voor een groot gedeelte van de inkomens gaan de belastingen omhoog. Dus gezinnen krijgen minder te besteden dit jaar en groei heeft daar onder te leiden", legt Van Leenders uit. "En dan krijg je nog het hele geruzie over de bezuinigingen en het schuldenplafond."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen