Beurs1 feb '13 12:01

Industriecijfer steunt beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen wisten zich vrijdag op te trekken aan beter dan verwachte cijfers over de industrie in de eurozone. Het drastische besluit om SNS Reaal te nationaliseren, had weinig impact op het beurssentiment.

De markt wacht nog op het officiële banenrapport uit de Verenigde Staten, dat later op de dag naar buiten komt.

"De nationalisatie van SNS trekt alle aandacht naar zich toe, maar de markt trekt zich er weinig van aan. De openingsindicatoren voor Wall Street liggen er goed bij. Azië deed het ook goed en wij doen het in navolging daarvan ook goed. Er zit redelijk wat enthousiasme in de markt, al blijven de omzetten wel laag. Ook lijkt de onzekerheid rond de euro te zijn verdwenen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 356,05 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 554,50 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,6 en 1 procent. De hoofdindex in Madrid zakte daarentegen 1,2 procent na opheffing van het verbod op short selling van Spaanse aandelen.

Eurozone
In de eurozone bleek dat de industrie in januari minder sterk is gekrompen dan een maand eerder. De verbetering was onder meer te danken aan de Duitse industrie, waar de inkoopmanagersindex in januari een flinke stijging liet zien.

Nationalisatie
In Nederland komt SNS Reaal volledig in handen van de overheid. De redding van het financiële concern kost de staat direct 3,7 miljard euro. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Volgens De Nederlandsche Bank werd SNS ook meerdere keren bedreigd door een bankrun en zat er bijna geen kapitaal meer in de bank.

Aandeelhouders van SNS Reaal zullen volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zo veel mogelijk mee moeten betalen aan de nationalisatie. Alle uitstaande aandelen zullen worden onteigend en de handel in het aandeel is opgeschort.

ING
ING klom 0,2 procent in de AEX. ING verwelkomde de inlijving van SNS omdat die in het belang is van de stabiliteit van de financiële sector. De Nederlandse banken moeten in 2014 eenmalig 1 miljard euro bijdragen aan de redding van SNS. ING verwacht dat dit zal resulteren in een last van 300 tot 350 miljoen euro.

Valuta
De euro zette de opmars voort en was 1,3670 dollar waard, tegen 1,3580 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 97,34 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen