Beurs10 jul '12 14:53

China zet alles in op economische groei

Auteur: Karin Backx

Voor China is het stimuleren van de economische groei momenteel topprioriteit. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao dinsdag.

"Als een groot opkomend land moet er een zeker groeitempo worden gehandhaafd. Het stabiliseren van de economische groei is niet alleen een topprioriteit, maar ook een zware taak voor de lange termijn.''

De afgelopen weken rezen er zorgen over het groeitempo van China, nadat er minder uitbundige cijfers over de economie naar buiten waren gekomen. Zo bleek dinsdag dat de Chinese import in juni veel minder sterk was gegroeid dan economen hadden verwacht.

Binnenlandse consumptie
Wen liet weten zich te willen richten op onder meer het verder stimuleren van de binnenlandse consumptie. Ook zouden de overheidsinvesteringen verder kunnen worden verhoogd.

De Chinese regering heeft dit jaar al verschillende maatregelen genomen om de groei te stimuleren. Zo is het rentetarief omlaaggebracht. Ook zijn de kapitaalregels voor banken versoepeld om de kredietverlening te stimuleren.

Zwakste groeitempo
Eind deze week maakt China de groeicijfers over het tweede kwartaal bekend. Economen rekenen gemiddeld op een groei van 7,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het eerste kwartaal was de groei 8,1 procent. Dat was het zwakste groeitempo in bijna 3 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen