Beurs4 mrt '13 11:46

Beurzen lager in afwachtende handel

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen lieten maandagochtend overwegend kleine verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van belangrijke economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die later deze week volgen.

"De lagere Amerikaanse openingsindicatoren drukken op het sentiment. Het blijft afwachten hoe het met de begrotingsperikelen in de VS afloopt. Ook krijgen we deze week veel obligatieveilingen van diverse Europese landen. In Amsterdam laten fondsen zoals KPN, die het vorige week erg slecht hebben gedaan, weer wat herstel zien", aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 339,12 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 527,99 punten. De index van middelgrote fondsen werd onder meer geholpen door herstel van het aandeel Brunel. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren 0,5 en 0,4 procent. Parijs bleef onveranderd.

NYSE Euronext liet weten de opzet van de AEX-index, die maandag precies 30 jaar geleden werd geïntroduceerd, onder de loep te nemen. Het beursbedrijf praat de komende maanden met belanghebbenden over de opzet van de hoofdindex om te kijken of die voldoet aan de eisen voor "de komende 30 jaar''.

PostNL sterkste daler
Postbezorger PostNL was de sterkste daler onder de 25 Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 3,7 procent. De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal volgden met verlies van rond de 2 procent. Sterkste stijger was telecombedrijf KPN met een winst van bijna 3 procent.

MidKap
In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech onderaan met een verlies van meer dan 2 procent. Detacheerder Brunel, die vrijdag 19 procent verloor door onregelmatigheden in de boekhouding van de Amerikaanse activiteiten, ging aan kop met een plus van ruim 4 procent. Het aandeel profiteerde onder meer van een adviesverhoging door KBC. Volgens analisten van de Belgische bank biedt de recente koersval ruimte voor herstel van het aandeel.

HCBC
In Londen zakte HSBC ruim 3 procent na publicatie van de jaarcijfers. De winst van de grootste bank van Europa viel in 2012 lager uit dan analisten hadden verwacht. De Britse bank zag de winst vorig jaar dalen door een hoge boete vanwege witwaspraktijken en boekhoudkundige afschrijvingen.

Euro
De euro was 1,2992 dollar waard, tegen 1,2980 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op vrijdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 90,43 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 110,37 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen