Beurs12 apr '13 22:47

Beurzen New York moeten recordniveau loslaten

Auteur: Thijs Baas

De New Yorkse beurzen ontkwamen na de recordniveaus van donderdag niet aan een lagere sluiting. Enkele tegenvallende macrocijfers waren voor beleggers reden om op vrij grote schaal hun winst te nemen.

De Dow-Jonesindex sloot een fractie (0,08 punt) lager op 14.865,06 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent (4,52 punten) tot 1588,85 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent (5,21 punten) tot 3294,95 punten.

Voor aanvang van de handel bleek dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in maart met 0,4 procent zijn gedaald. Dat is de sterkste afname in 9 maanden. Economen hadden verwacht dat de verkopen stabiel zouden blijven. Onduidelijk is nog of de afname in maart te wijten is aan het slechte weer in de VS of aan de belastingverhogingen die afgelopen maand zijn ingegaan.

"We hebben de markt flink omhoog zien gaan'', zei een Amerikaanse handelaar. "Veel beleggers zijn voorzichtig en verkopen meteen bij elk signaal van vertraging.''

Consumentenvertrouwen omlaag
Uit voorlopige cijfers van de universiteit van Michigan bleek vrijdag bovendien dat het consumentenvertrouwen deze maand is gedaald, terwijl economen op een stabiele index hadden gerekend. De vertrouwensindex daalde van 78,6 in maart naar 72,3. Mogelijk beginnen Amerikanen de hogere inkomstenbelastingen sinds januari in hun portemonnee te voelen.

De producentenprijzen daalden in maart met 0,6 procent ten opzichte van voorgaande maand, een sterkere daling dan verwacht. Dat was een nieuw signaal dat inflatie momenteel geen probleem is in de Verenigde Staten.

De eerste twee grote Amerikaanse banken openden de boeken over het eerste kwartaal vrijdag. JPMorgan Chase rapporteerde een recordwinst van 6,5 miljard dollar, hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet bleef echter achter. Het aandeel daalde 0,2 procent. Ook Wells Fargo zag de winst stijgen tot recordhoogte maar de omzet dalen. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Beter dan verwacht
"Ze waren beter dan verwacht, maar de kwaliteit van de cijfers kan beter'', zei een Amerikaanse handelaar over de bankencijfers. ,,Wat deze bedrijven nodig hebben is meer economische groei en daarmee een toename in de langetermijnrentes. Dat zien we nog niet.''

De euro noteerde op 1,3085 dollar, ten opzichte van 1,3090 dollar rond het slot van de Europese beurzen. De goudprijs daalde met 4 procent tot 1505 dollar per troy ounce (31,1 gram). Eerder op de dag kwam de prijs van het edelmetaal even onder de 1500 dollar, voor het eerst sinds juli 2011.

De Amerikaanse olieprijs sloot 2,7 procent lager op 90,99 dollar per vat. Brentolie zakte 1,2 procent tot 103 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen