Op de bijeenkomst hopen de aanwezigen dichter bij elkaar te komen over de plannen voor de vorm die de bankenunie zou moeten krijgen. Daarover bestaan binnen de eurozone nog veel meningsverschillen.
Behalve Dijsselbloem en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn ook hun collega's uit Frankrijk, Italië en Spanje aanwezig. Ook Litouwen, de huidige voorzitter van de EU, is vertegenwoordigd. Daarnaast wordt gesproken met eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) en ECB-bestuurslid Jörg Asmussen.
Verdeeldheid
Duitsland-correspondent Derk Marseille zegt dat er alle reden is voor een topoverleg, gezien de verdeeldheid over de vorming van een bankenunie. Duitsland zelf heeft zich tot nu toe steeds meer geïsoleerd in de discussie rond een mogelijke bankenunie. "Het probleem is
dat overal in Europa banken zitten met vervuilde balansen. Slechte leningen die
zijn ondergebracht waarvan je niet precies weet hoeveel het waard is en hoe
slecht het voor de banken kan uitpakken of dat banken misschien zelfs zouden
moeten omvallen. Ook in Duitsland."
Het is volgens Marseille een probleem waar in Duitsland niet vaak over wordt gepraat, ondanks dat Duitse deelstaten forse deelnemingen hebben in Amerikaanse slechte leningen. "Vandaar ook dat Schäuble steeds heeft gezegd heel nauw in het overleg betrokken te willen zijn als Duitse overheid en als nationale staat. Hij wil niet te veel bevoegdheden afgeven aan of de Europese Commissie of de Europese Centrale Bank."
Twee thema's
De voorbereiding zal zich toespitsen op twee aparte thema's met betrekking tot een bankenunie. Het eerste is wat nou precies de beslissingsmacht is en waar de
bevoegdheid komt te liggen. "De ECB wil zelf ook een actieve rol spelen in het fonds.
Dat wil Duitsland absoluut niet. Die wil dat via een nationale statenoverleg
gaan doen."
"Tegelijkertijd is er de vraag wie het gaat betalen. Wordt het een aparte post of loopt via het ESM en wie gaat dan vervolgens geld in dat ESM stoppen? Uiteindelijk moet daar dus een compromis uit voortkomen. Duitsland heeft zich tot nu toe onverzoenlijk opgesteld. En dit overleg moet er toe leiden dat een compromis dichterbij komt."
Marseille denkt dat er vrijdag na het topoverleg geen uitspraken worden gedaan over de uitkomst. Hij verwacht dat er dinsdag meer naar buiten komt. "Naar verwachting wordt dat inderdaad een compromis waarbij de bankenunie wel gewoon doorgang vindt, maar waarbij nationale staten op verzoek van Duitsland toch nog meer in de melk te brokkelen krijgen."