Beurs7 mrt '13 17:22

ECB verwacht herstel later in 2013

Auteur: Sjors Rodenburg

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone later dit jaar voorzichtig aantrekt. Die opleving zal echter niet genoeg zijn om een nieuwe krimp van de economie over heel 2013 te voorkomen.

Dat blijkt uit de toelichting van ECB-president Mario Draghi op het maandelijkse rentebesluit. De ECB verwacht dat de economieën van de eurolanden dit jaar gemiddeld met minimaal 0,1 procent en maximaal 0,9 procent krimpen.

Geleidelijk herstel
De bank denkt dat er gedurende de tweede helft van 2013 wel een geleidelijk herstel intreedt. In het beste geval zorgt die opleving in 2014 voor een groei van 2 procent. In het meest sombere scenario is er volgend jaar nog altijd sprake van een stagnerende economie in de eurozone.

Het herstel moet vooral komen van de opleving van de wereldhandel, die de export van de eurolanden vooruithelpt. Daarnaast verwacht Draghi dat het soepele monetaire beleid van de ECB zal helpen om de bestedingen van bedrijven en consumenten te stimuleren.

Rust op de markten
Volgens BNR-economieredacteur Rob Jansen baseert Draghi zijn verwachtingen ook op de rust van de financiële markten. “Daar heeft hij natuurlijk zelf voor gezorgd toen hij vorig jaar zei dat hij alles zal doen om de euro te steunen.”

Draghi waarschuwde dat de risico's voor de economische groei groot blijven. Op de financiële markten is de rust redelijk teruggekeerd, maar die verbetering werkt nog niet door in de echte economie.

Historisch laag
De rente die banken betalen voor hun leningen bij de ECB blijft voorlopig op het historisch lage peil van 0,75 procent. De rente die banken krijgen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. Die rentestanden gelden al sinds de laatste verlaging van juli vorig jaar.

Jansen denkt dat er voor Draghi voorlopig geen reden is om de rente aan te passen. “Hij kijkt primair naar inflatie”, legt hij uit. “Er was speculatie of Draghi zou hinten op een verhoging in de nabije toekomst, maar dat heeft-ie niet gedaan omdat de inflatie zich redelijk goed ontwikkelt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen