Beurs22 nov '12 08:39Aangepast op 22 nov '12 15:13

KLM: anderen moeten meebetalen bij vertraging

Auteur: Pieter van den Akker

Bij vertragingen wil de KLM niet altijd alleen opdraaien voor de kosten. Als de vliegmaatschappij geen schuld heeft, moeten anderen meebetalen. Dat is tenminste de wens van KLM.

Zoals de NS en ProRail, wanneer er bijvoorbeeld problemen zijn in de spoortunnel op Schiphol. Dat heeft een KLM-woordvoerster donderdag gezegd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

250 tot 600 euro compensatie
Passagiers kunnen 250 tot 600 euro compensatie krijgen van KLM als hun vlucht meer dan 3 uur vertraging heeft. Dat kan gebeuren als piloten en stewardessen zijn gestrand met de trein. Het is niet bekend hoeveel geld KLM daaraan jaarlijks kwijt is.

Volgens KLM gaat het om een principieel standpunt en zijn er geen concrete plannen om de eis kracht bij te zetten, zoals een gang naar de rechter.

De NS is verbaasd over de oproep van KLM. "Waarom moeten wij aansprakelijk worden gesteld wanneer wij er niets aan kunnen doen? Wanneer wij bijvoorbeeld om brandveiligheid de Schipholtunnel niet in kunnen?'', zegt een woordvoerder.

Wie is aansprakelijk?
Hij vergelijkt het met een ongeluk op een snelweg. "Stel dat je dan Schiphol niet kan bereiken, wie houd je aansprakelijk? Rijkswaterstaat?'' De woordvoerder benadrukt dat de NS af en toe vliegtickets van gestrande reizigers vergoedt. "Maar dat handelen we rechtstreeks met de passagier af, niet via KLM.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen