Beurs22 aug '12 08:24

Een Russisch graantje meepikken

Auteur: Pieter van den Akker

Het ondoordringbare Rusland is sinds vandaag weer wat makkelijker benaderbaar. Na jaren onderhandelen is het zover: Rusland treedt als laatste grootmacht toe tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

De vraag is of Nederlandse bedrijven met het verdrag in hun hand makkelijker een graantje mee kunnen pikken.

Vanaf vandaag wappert op het Kremlin in Moskou de vlag van de wereldhandelsorganisatie, vertelde BNR-redacteur René de Monchy woensdag op BNR. "Het land bereikte namelijk een paar weken geleden overeenstemming met elk van de ruim 150 leden - waaronder oude vijanden als Georgië, Azerbaidjan, maar ook Nederland - en kon topman Pascal Lamy eindelijk het verlossende woord geven."

Weinig vraag
Lamy feliciteerde de Russen met het afleggen van de lange weg naar ldimaatschap. De toetreding was allerminst gemakkelijk, weet ook De Monchy. Volgens Ruslandkenner Erik Dirkse van het Oost-Europa Instituut moeten de Nederlandse exporteurs zich niet meteen rijk rekenen. "Buiten energie exporteert het naar de wereldmarkt maar heel erg weinig. Dus heel veel voordeel van meer export kunnen ze niet verwachten, omdat er überhaupt weinig vraag naar Russische machines en goederen is."

Dirkse ging verder: "Het importeren wordt in principe goedkoper, maar daar is de binnenlandse concurrentie ook niet blij mee. De bestaande bedrijven zitten helemaal niet te springen om concurrentie uit het Westen. Maar uiteindelijk wil Rusland toch laten zien dat het bij de Global Economy, bij de wereld, hoort."

Wasmachine, vakantie
De grootste kansen voor de Nederlandse bedrijven liggen dan ook op de markt voor consumenten. De langzaam maar zeker groeiende groep middenklassers zien hun inkomen gemiddeld 7 procent per jaar toenemen, zegt Robert Nahon, adviseur van bedrijven die naar Rusland willen. "Daarbij is het zo dat de Rus niet de mentaliteit heeft om te sparen. Dus hij geeft het toch meteen uit. Je moet het vergelijken met de jaren vijftig-zestig hier. Toen kregen we allemaal meer geld. We gingen een wasmachine kope, een auto en we gingen eens op vakantie. Al dat soort dingen zijn nu ook in Rusland in ontwikkeling. Alleen het gaat even tien keer sneller."

De handelsorganisatie denkt dan ook dat Rusland volgend jaar al een groei-impuls krijgt van meer dan 3 procent, groeiend naar hoge 11 procent in de jaren daarna, zoals ook na China's toetreding in bescheiden mate gebeurde. De Russische handel is nu nog vooral gas en olie en andere grondstoffen, die buiten het verdrag vallen. Maar volgens bedrijfsadviseur Nahon heeft alles een kans maar vooral zijn top drie: retail, agro en watermanagement/energiebezuiniging.

Gerelateerde artikelen