Beurs11 mrt '13 00:24Aangepast op 14 mrt '13 11:12

The Lean Startup verovert de wereld

Auteur: BNR Webredactie

The Lean Startup is een methode om nieuwe producten of bedrijven efficiënt en snel succesvol te maken. De “lean methode” is snel op weg om de nieuwe innovatiefilosofie te worden. In 94 steden in 17 landen zijn er inmiddels netwerkbijeenkomsten over de lean startup management methode.

Thijs Sprangers – Social Director bij eFocus

Maar er bestaan veel misverstanden over. Thijs Sprangers is op SXSW Interactive en greep de kans om het aan Eric Ries zelf te vragen: Waarom begrijpen de meeste bedrijven The Lean Startup verkeerd?

The Lean Startup in het kort
The Lean Startup maakt het testen van hypothesen tot het belangrijkste doel van de eerste levensfase van een innovatie. Dat betekent beginnen met een ‘minimum viable product’ dat niet perfect is, maar je wel leert of er een behoefte is. Door de juiste dingen te meten kun je snel je product aanpassen en opnieuw testen. Dit wordt de Build-Measure-Learn feedback loop genoemd.
Je moet in de startfase snel beslissingen nemen over de toekomst van je product - ‘pivot or persevere’. Het doel is om je echte engine of growth te vinden, het pad van exponentiele groei.

Misverstanden over The Lean Startup
Er is kritiek op de lean methode, het zou een excuus zijn om slechte producten te vroeg te lanceren. Volgens Ries zitten de meeste misverstanden verpakt in de woorden Lean en Startup.
Lean betekent niet: probeer maar wat. Het komt van lean manufacturing, een breed geaccepteerde wetenschappelijke methode om uitval te minimaliseren en productiviteit te stimuleren in moderne bedrijven. “Startup” gaat niet over een nieuw product in detail te specificeren maar biedt een efficiënte manier om er achter komen welk product er uberhaupt gemaakt moet worden. Startup betekent hier ook niet dat het iets met Silicon Valley of Dotcom te maken heeft, maar dat ieder modern bedrijf zich moet wapenen tegen disruptie door een interne innovatiekracht op gang te brengen.

Kijk eens in de spiegel
Kunnen grote bedrijven dit wel aan? Ries is een veelgevraagde consultant door CEO’s van multinationals die zijn boek hebben gelezen. Zijn eerste advies: innovatie begint aan de top, dus kijk maar eens in de spiegel. In veel gevallen komt er geen tweede gesprek. Toch is er in iedere industrie de dreiging van disruptie. Heel weinig topmanagers hebben de visie en het lef om echt te doen wat nodig is. De methode wordt wel expliciet omarmt door bedrijven als General Electric en Toyota, notabene de bedenkers van het lean manufacturing principe. Volgens Ries komt dat omdat ze de management methoden van de afgelopen eeuw erg goed toepassen. Hierdoor komen ze natuurlijkerwijze uit bij een manier van werken die in The Lean Startup wordt beschreven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen