Beurs26 feb '13 08:01

'Rabo krijgt hoge boete voor Liborschandaal'

Auteur: BNR Webredactie

Rabobank krijgt waarschijnlijk een boete van zo'n 337 miljoen euro vanwege zijn rol in het Liborschandaal. Rabo zou de eerstvolgende bank zijn die een schikking treft met Britse en Amerikaanse toezichthouders vanwege de misstanden rond de vaststelling van het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor.

Dat meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden. Eerder werden de Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS) en het Zwitserse UBS beboet voor de ongeoorloofde afspraken die handelaren van die banken maakten omtrent het rentetarief.

De boete van Rabobank zou tussen de bedragen liggen die Barclays en RBS moeten betalen. Zij kregen respectievelijk boetes van 337 miljoen euro en 469 miljoen euro.

Ontslagen
De betrokken toezichthouders zouden hun onderzoek naar de handelswijze van Rabobank hebben afgerond en zouden nu in gesprek zijn met de bank over de details van de schikking. De uitkomst daarvan zou in mei worden verwacht. Rabobank wil (nog) niet op het bericht van Bloomberg reageren. De bank liet eerder wel weten mee te werken aan de onderzoeken rond het Liborschandaal en zou inmiddels vier werknemers vanwege hun rol daarbij hebben ontslagen.

Het Libortarief wordt vastgesteld door een rondvraag onder banken. Zij moeten onafhankelijk van elkaar aangeven hoe duur onderlinge leningen voor verschillende periodes en in verschillende valuta's zouden moeten kosten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen