Beurs15 jan '13 11:43

Weinig beweging op Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van meer bedrijfsresultaten en macrocijfers.

"Er gebeurt weinig op de beurzen en het is wachten op de cijfers later deze week. In Amsterdam tonen TNT en PostNL weer wat herstel na de forse klappen van gisteren. De koersdaling waren ook wat overdreven. Het is niet zo dat TNT niet zelfstandig kan overleven“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 347,95 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 545,48 punten. De beurs in Parijs steeg 0,1 procent. Frankfurt verloor 0,1 en Londen bleef onveranderd.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in 2012 met 0,7 procent is gegroeid. Economen gingen uit van een jaargroei van 0,8 procent.

H&M
In Stockholm won Hennes & Mauritz (H&M) 3,8 procent. De Zweedse kledingretailer zag de verkopen in de belangrijke decembermaand met 8 procent stijgen. Dat was te danken aan de uitbreiding van het winkelbestand.

Burberry klom in Londen ruim 4 procent. De Britse fabrikant van luxe kleding en accessoires boekte in het afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. Royal Bank of Scotland zakte 1,2 procent. De Britse bank krijgt mogelijk al volgende week een boete tot 500 miljoen pond (602 miljoen euro) voor haar vermeende rol in de fraudezaak rond het rentetarief Libor.

TNT Express
Grootste stijger in de AEX was TNT Express met een winst van 5,3 procent na adviesverhogingen door RBC Capital en Rabobank. Maandag duikelde het aandeel ruim 41 procent na het afblazen van de overname door het Amerikaanse UPS. PostNL volgde met een plus van 2 procent. De grootaandeelhouder van TNT verloor een dag eerder bijna 36 procent.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was ASML met een min van 3,1 procent. Volgens analist Versteeg staat de chipmachinemaker onder druk door angst voor de kwartaalcijfers, die donderdag naar buiten komen. Ook spelen volgens hem de berichten over een tegenvallende vraag naar de nieuwe iPhone van Apple mogelijk een rol.

Valuta
De euro was 1,3377 dollar waard, tegen 1,3361 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 94,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 112,34 dollar.

Gerelateerde artikelen