Beurs2 jan '13 11:07

Nederland moet leren digitaliseren

Auteur: Thijs Baas

Nederland moet veel meer dan nu inzetten op digitalisering van bedrijfsleven en onderwijs. Het fiscale klimaat is gunstig, maar met digitalisering dreigen we achterop te raken, zegt Willem Vermeend.

De oud-staatssecretaris van Financiën vindt dat Nederland vooral veel meer moet investeren in internet. "Innovatie is de motor van de economie. De meeste innovatieve investeringen zitten in ICT en internet, en daar lopen we achter. Dus het best kun je in een hoog tempo de overheid digitaliseren. Als bedrijfsleven en als consument zou je alles via internet moeten doen."

Maar vooral de digitalisering van het onderwijs blijft volgens Vermeend ver achter. "We werken nog met ouderwetse boeken, terwijl kinderen via Google Maps aardrijkskunde leren. Gedigitaliseerde boeken kun je elke dag bijstellen, dus begin in heel snel tempo je onderwijs te digitaliseren en laat het bedrijfsleven veel meer investeren in internationale websites."

Investeringen
En de noodzakelijke investeringen zijn volgens Vermeend nog best te overzien. "Oud voor nieuw, zeg ik altijd. Je ziet kinderen nog met rugzakjes lopen. Allemaal verouderde stof is dat, terwijl je de besparing die je daar weghaalt kunt inzetten voor digitale leermiddelen. Dat voordeel hebben we: we hebben een klein landgebied met behoorlijk snel internet dat je nog kunt uitbreiden.

Nederland heeft bovendien het voordeel van een klein landgebied, waarin alle voorzieningen aanwezig zijn. "E-health, e-governance en alles wat te maken heeft met de wereld van het internet kun je in Nederland heel snel realiseren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen