Beurs3 apr '13 17:54

Beurzen eindigen met verlies

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met verlies gesloten. Beleggers deden een stap terug na de stevige winst van een dag eerder.

Een tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten zorgde voor enige koersdruk. Ook werd gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

Index
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 349,60 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 528,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,3 procent.

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid bij Amerikaanse bedrijven in maart met 158.000 banen is gegroeid. De toename is fors lager dan verwacht. Economen hadden gerekend op een groei van 200.000 banen. Het cijfer van ADP loopt vooruit op de officiële werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag bekendmaakt. Verder bleek dat de groei in de Amerikaanse dienstensector vorige maand is afgezwakt.

Vodafone
In Londen zakte Vodafone 3 procent. Het Amerikaanse telecomconcern Verizon heeft ontkend dat het samen met concurrent AT&T een bod overweegt op Vodafone. Het aandeel klom dinsdag bijna 6 procent door speculatie op een mogelijk bod van Verizon en AT&T. Verizon herhaalde wel interesse te hebben in het belang van Vodafone in Verizon Wireless, de draadloze tak van het concern.

Ook andere telecomconcerns gingen omlaag. Zo verloor KPN 2,4 procent, net als Telefónica in Madrid. France Télécom ging in Parijs 4,4 procent omlaag.

ING
Bank en verzekeraar ING stond onderaan in de AEX met een min van 4,5 procent. SBM Offshore zakte 2,8 procent tot 12,70 euro. De maritieme dienstverlener heeft de uitgifteprijs van zijn claimemissie vastgesteld op 10,07 euro per gewoon aandeel.

ArcelorMittal steeg 0,2 procent. Volgens de Amerikaanse bank Citigroup moet het staalconcern dieper in de eigen organisatie snijden om de problemen in Europa het hoofd te bieden. De Europese staalsector kampt volgens Citigroup met een overcapaciteit van 40 tot 50 miljoen ton.

In de MidKap stond Pharming op een min van 2,8 procent. Navigatiebedrijf TomTom ging aan kop met een winst van 2,6 procent.

Valuta
De euro was 1,2843 dollar waard, tegen 1,2835 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,9 procent tot 95,36 dollar per vat. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen