Beurs4 apr '13 09:39

AEX start voortvarend

Auteur: Thijs Baas

De effectenbeurs in Amsterdam leverde donderdagochtend de kleine openingswinst weer in. De andere Europese aandelenbeurzen lieten een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven.

Beleggers wachten op de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag het rentebesluit bekend zal maken.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 349,09 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 528,84 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,1 procent. De FTSE in Londen daalde 0,3 procent.

ECB
De ECB maakt donderdagmiddag de uitkomsten van de beleidsvergadering bekend. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank het monetaire beleid onveranderd zal laten. Wel zijn beleggers benieuwd wat president Mario Draghi te zeggen heeft over de situatie in Cyprus, Italië en Spanje. De Bank of England, die ook met een rentebesluit komt, zal waarschijnlijk ook geen wijzigingen aanbrengen in haar beleid.

In Frankfurt steeg Bertelsmann 1,1 procent. Het Duitse mediabedrijf wil een deel van zijn belang in het Luxemburgse RTL Group naar de beurs in Frankfurt brengen. RTL Group heeft al noteringen in Luxemburg en Brussel. Waarschijnlijk zal de beursintroductie al voor de zomervakantie plaatsvinden. De waarde van het belang dat in de markt wordt gezet, wordt geschat op 1,5 miljard euro. RTL Group is het moederbedrijf van RTL Nederland.

ING
Bank en verzekeraar ING was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,8 procent na een adviesverhoging door Exane. Uitgever Reed Elsevier had te kampen met een adviesverlaging door Cheuvreux en was met een min van 1,8 procent de grootste daler.

Randstad won ruim 1 procent in de AEX. De uitzender neemt de algemene uitzendactiviteiten van branchegenoot USG People in Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk over. De verkoopprijs bedraagt 20 miljoen euro. Met de overname voegt Randstad 434 miljoen euro aan omzet toe. USG steeg 2,8 procent en was daarmee de grootste stijger in de MidKap.

Valuta
De euro was 1,2832 dollar waard, tegen 1,2843 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,37 dollar per vat. Brentolie stabiliseerde op 107,11 dollar per vat. De olieprijzen gingen woensdag flink omlaag nadat bekend werd dat de olievoorraden in de Verenigde Staten naar het hoogste niveau zijn gestegen in meer dan 22 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen