Beurs3 mei '13 10:17

Winstdaling Nuon-eigenaar Vattenfall

Auteur: BNR Webredactie

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft in het eerste kwartaal een nettowinst van 6,2 miljard kroon (726 miljoen euro) in de boeken gezet. Dat maakte de eigenaar van Nuon vrijdag bekend.

Een jaar eerder bleef onder de streep 13,8 miljard kroon over, maar dat was inclusief een eenmalige boekwinst van ruim 8 miljard kroon op de verkoop van een Fins onderdeel.

De onderliggende operationele winst, waarin eenmalige posten zijn weggestreept, bleef stabiel op 11,6 miljard kroon. De omzet groeide met 1,4 procent tot 49,7 miljard kroon. Ook in Nederland namen de inkomsten met 1,4 procent toe, tot 11,7 miljard kroon.

De marktomstandigheden waren in het eerste kwartaal nog altijd erg lastig, stelde topman Øystein Løseth in een toelichting. Vattenfall wekte vergeleken met een jaar eerder meer stroom op en verkocht ook meer gas en warmte. Daar stond tegenover dat klanten minder betaalden voor stroom, terwijl het bedrijf zelf meer kwijt was aan brandstof.

Ook de vooruitzichten blijven volgens Løseth zwak. Het bedrijf zal daarom blijven zoeken naar manieren om kosten te besparen. In maart maakte Vattenfall bekend dat het de komende 2 jaar 2500 banen schrapt, waarvan ongeveer 500 in Nederland.

Gerelateerde artikelen