
Dat blijkt uit een rapport van accountants- en adviesorganisatie KPMG over de Europese schuldenlast.
"Het is niet helemaal in te schatten om hoeveel geld het precies gaat. Er wordt verwacht dat Spaanse banken op die manier 10 tot 15 miljard in de komende 12 maanden gaan verkopen. Maar de totale markt van dit soort slechte schulden is natuurlijk veel groter. Alleen al op de balansen van de Europese banken staan iets van 1500 miljard euro van dit soort slechte leningen", vertelt FD-redacteur Marijn Jongsma.
Vergelijking 2008
In eerste instantie doet het denken aan de kredietcrisis in 2008, want toen verkocht Amerika juist van die pakketten met slechte leningen aan Europa. "Het is inderdaad een pikante vergelijking tussen beide: de stroom geld gaat nu precies de andere kant op. Alleen het grote verschil is dat de Amerikaanse partijen daar heel weinig voor betalen. Voor een pakket slechte consumentenleningen uit Spanje wordt maar 2 tot 6 procent van de oorspronkelijke waarde betaald, dus dat zijn echt afbraakprijzen", legt Jongsma uit.
"Destijds kochten Europese, en ook Nederlandse, instellingen Amerikaanse hypotheekleningen die allemaal waren verpakt in de vorm van obligaties. En daar werd gewoon de volle mep voor betaald. Pas achteraf bleek dat daar slechte leningen tussen zaten, dus de Amerikanen hebben er wel van geleerd."
Zwak
De leningen zijn interessant voor de Amerikanen omdat ze van tevoren precies uitrekenen wat ze ongeveer terug kunnen krijgen, vertelt Jongsma. Maar ze nemen natuurlijk wel een risico.
"Ik denk dat ze juist naar Europa gaan, omdat hier sprake is van sterk verzwakte banken. Die banken hebben een aantal keuzes: aandelen uitgeven of het vermogen versterken via winstinhouding, maar dat is allemaal heel lastig op het ogenblik. Dus er blijft eigenlijk weinig anders over dan gewoon hun leningportefeuille te verkleinen, dus ze staan in die zin een beetje met de rug tegen de muur", vertelt Jongsma.