Beurs5 aug '13 13:10

Zuivelbedrijf leverde ook aan FrieslandCampina

Auteur: Karin Backx

Fonterra, de Nieuw-Zeelandse producent van babymelkpoeder, leverde ook aan het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina.

FrieslandCampina heeft in het verleden melkwei gekocht van Fonterra. Zo schrijft NRC. Melkwei wordt onder meer gebruikt in babymelkpoeder en sommige frisdranken. Hoeveel en wanneer Campina dit eiwitconcentraat voor het laatst heeft gekocht is onbekend.

FrieslandCampina zegt zelf dat het de met een gevaarlijke bacterie besmette partij melkwei niet heeft ingekocht. Fonterra bevestigt dat aan BNR.

Excusus
Theo Spierings, de Nederlandse directeur van Fonterra heeft maandag in China benadrukt dat de zuivelproducten van twee ondernemingen die Fonterra's onbewerkte melkproducten gebruiken, veilig zijn. Eventuele gevaarlijke bacteriën zijn volgens Spierings tijdens de bewerking gedood. Spierings is naar China gekomen om de bevolking van dat land gerust te stellen en zijn excuses aan te bieden.

Fonterra liet dit weekend weten dat er duizend ton aan producten mogelijk besmet is met een potentieel levensgevaarlijke bacterie. De besmette producten zijn bij acht afnemers van het bedrijf terechtgekomen, onder meer in Australië.

Boycot
De bacteriën kwamen vermoedelijk van een leiding van een fabriek in Nieuw-Zeeland. Volgens Spierings bleek de normale reiniging achteraf niet voldoende om de leiding te ontsmetten, omdat die zelden in gebruik is.

China, Rusland en Vietnam hebben de import van babymelkpoeder uit Nieuw-Zeeland stilgelegd. Door dit boycot van China is de kans groot dat dat de vraag naar Nederlandse melkpoeder binnenkort explosief gaat stijgen.

Europarlementariër
Nu nog is 90 procent van het geïmporteerde melkpoeder in China afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Esther de Lange, europarlementariër namens het CDA heeft al eerder alarm geslagen over melkpoeder in ons land.

Op het gebied van voedsel moet de politiek twee dingen doen, zegt De Lange. "Waken over voldoende en veilig voedsel. Kunnen wij straks nog 9 miljard monden voeden? Die vraag mag in Nederland en in Europa wel wat hoger op de agenda. En het tweede is: zorgen dat de handel, import en export, eerlijk is." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen