Beurs3 dec '11 10:18

Huis verkopen duurt een jaar

Auteur: BNR Webredactie

In Nederland duurt het zeker een jaar voordat een woning verkocht wordt. En dan hebben we het over populaire gemeenten. In minder populaire gemeenten duurt het zelfs 59 maanden.

Dat schrijft Trouw zaterdag. De krant vroeg cijfers op bij de website woningmarktcijfers.nl. De website werkt anders dan bijvoorbeeld de NVM. Volgens de NVM duurt het 4,5 maand tot een huis verkocht wordt. Maar volgens woningmarktcijfers duurt dit 22 maanden. Dat heeft te maken met de manier van berekenen. NVM kijkt namelijk niet naar woningen die nog niet verkocht zijn, schrijft Trouw.

Zelfs in grotere steden moeten verkopers geduld hebben. "De tijd dat mensen uit romantische overwegingen gingen verhuizen is echt voorbij", zegt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen.

Reële prijs
Maar de huizenbezitters hoeven zich volgens Brounen niet teveel zorgen te maken. "Wat kan meespelen is dat sommige mensen hun huis nu te koop hebben staan, zonder dat ze er vanaf willen. Deze huizen kunnen een vertekend beeld geven. Voor wie een reële prijs vraagt, hoeft het dus niet hopeloos te zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen