Weinig resultaat verwacht op bijeenkomst G7
De ministers van Financiën van de zeven belangrijkste industrielanden zijn bij elkaar om te bespreken hoe de wereldeconomie vooruit kan worden geholpen. Maar analist Andy Langenkamp verwacht weinig spectaculaire resultaten.
"Over ruim een maand is in Ierland de volgende G8-top. En in september is er weer een G20-top. Daar zouden dan besluiten genomen moeten worden. Maar vandaag en morgen wordt weinig spectaculairs verwacht", zegt Langenkamp.
Ook minister Dijsselbloem is erbij, niet als minister van Financiën, maar als voorzitter van de Eurogroep. Langenkamp noemt het logisch dat Dijsselbloem er ook is, want sinds 2005 is de Eurogroep-voorzitter ook aanwezig bij G7-bijeenkomsten. "Mede omdat hij de voorzitter is van het belangrijkste economische blok in de wereld. En naast de Eurogroep-voorzitter zijn er nog meer niet-ministers-van-Financiën aanwezig, zoals eurocommissaris van Monetaire Zaken Olli Rehn, Mario Draghi van de ECB, Christine Lagarde van het IMF en de voorzitter van de Wereldbank.”
Financiële problemen
De centrale insteek van
deze top zullen de financiële en monetaire problemen zijn, verwacht Langenkamp.
Vandaag en morgen staan drie hoofdpunten op de agenda. “Ten eerste monetair activisme,
waarbij het gaat over de kwantitatieve verruiming en het zogenaamde funding for
lending-programma van de Bank of England wat misschien ook als voorbeeld zou
kunnen dienen voor de ECB. Dat wil zeggen dat de centrale bank goedkope
leningen zouden kunnen verstrekken aan ondernemingen. Daardoor zou de economie
weer op gang moeten komen.”
Het tweede agendapunt zijn de overheidsfinanciën. En het derde punt, het belangrijkste punt, zijn de structurele hervormingen. “Dan moet je denken aan vrijhandel, bankregulering en de belastingen voor ondernemingen. Want dat is de laatste weken of maanden een belangrijk agendapunt geworden.”
Europa moet zijn deel leveren
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew benadrukte vrijdag nogmaals dat het herstel van de internationale economie niet alleen van de Verenigde Staten kan komen. Europa moet zijn deel leveren en zich niet alleen richten op het terugdringen van schulden en tekorten, vindt hij. "Er zijn Europese landen die genoeg ruimte hebben op hun begroting om wat meer vraag en meer economische groei te creëren."
Vanuit Europa klonk opnieuw de opmerking dat het tempo waarin wordt bezuinigd al danig is teruggeschroefd. "We kunnen ons in Europa een wat gelijkmatiger pad veroorloven", stelde eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken). "We zien dat het belangrijk is om tegelijkertijd te werken aan duurzame economische groei en nieuwe banen en aan begrotingen die houdbaar zijn op de langere termijn."