Beurs30 sep '12 14:36

Interesse in elektriciteitsconcern Tennet

Auteur: Fleur de Bruijn

Anbaric overweegt om een belang te nemen in het Duitse energienetwerk van het Nederlandse elektriciteitsconcern Tennet.

Dat schreef het Duitse blad Wirtschaftswoche zaterdag op basis van bronnen rond het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Anbaric is een Amerikaanse ontwikkelaar van elektriciteitsprojecten.

Tennet, eigendom van de Nederlandse Staat, nam in 2009 het Duitse hoogspanningsnet over van energiegigant E.ON. Inmiddels staat het bedrijf onder politieke en financiële druk vanwege vertragingen in het verbinden van windparken aan het Duitse stroomnet.

Duitsland wil in 2020 meer dan 10.000 megawatt van het energiegebruik halen uit windenergie, terwijl er nu pas 550 megawatt beschikbaar is. Anbaric zou nu een investering van vier miljard dollar overwegen.

Schone energie
In augustus werd bekend dat Duitsland niet te spreken is over de prestaties van Tennet. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Philipp Rösler moet Tennet meer investeren, maar Tennet gaf aan geen financiële middelen te hebben om dit te doen. Om de lucht te klaren sprak Rösler heeft met zijn demissionaire Nederlandse collega Verhagen.

Verhagen heeft aangegeven dat Tennet op zoek gaat naar private financiers voor het Duitse project voor de ommezwaai naar schone energie.

Omzet en winst
Tennet heeft in de eerste helft van het jaar meer omzet en winst behaald in zowel Nederland als Duitsland. De omzet kwam in het eerste halfjaar uit op 842 miljoen euro, een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat klom met ruim een kwart tot 167 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen