Beurs22 mei '13 12:05

Belgische interesse in delen TenneT

Auteur: BNR Webredactie

De beheerder van het Belgische elektriciteitsnet Elia wil de overname van delen van het Nederlandse en Franse elektriciteitsnet overwegen als die te koop worden gezet.

Dat zei een woordvoerster van het bedrijf woensdag.

De Nederlandse overheid overweegt een deel van netbeheerder TenneT te privatiseren. De opbrengst daarvan moet het bedrijf in staat stellen investeringen te financieren. Frankrijk overweegt een vergelijkbare stap.

"Aangezien het om aangrenzende landen gaat is het zeker interessant. En kennelijk komen er mogelijk enkele kansen", zei een woordvoerster van Elia over de mogelijke privatiseringen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaf eerder dit jaar wel aan het privatiseringsbesluit van de vorige regering te heroverwegen.

Samenwerking
Topman Jacques Vandermeiren stelde in de Belgische zakenkrant De Tijd op dit moment al "operationeel heel vruchtbaar'' samen te werken met TenneT. ,,Afgelopen winter hebben we de invoercapaciteit uit Nederland kunnen verhogen om het wegvallen van de twee kernreactoren te kunnen opvangen. Ook onze Duitse dochter heeft veel operationele afspraken met de Duitse Tennet-dochter''.

"De mogelijke kapitaaloperatie of beursgang van TenneT houden we aandachtig in het oog, want het gaat om een collega in een buurland. Maar de eerste vraag is of zo’n operatie er effectief komt. Want het is niet omdat het management van TenneT dat wil, dat de aandeelhouder dat zal realiseren. Het wetgevende werk om een eventuele privatisering mogelijk te maken zal sowieso nog twee jaar in beslag nemen'', zo denkt hij.

Vandermeiren stelde dat er dus nog veel voorwaarden zijn verbonden aan mogelijke stappen. "De prijs moet oké zijn, we moeten voldoende inspraak krijgen en onze aandeelhouders moeten het opportuun vinden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen