Beurs8 dec '11 15:49

Draghi bepaalt klimaat op beurzen

Auteur: Harmen Simon Teunis

ECB-president Mario Draghi bepaalt vandaag de sfeer op de beurzen. Ondanks het verlagen van de rente door de ECB van 1,25 procent naar 1 procent doken de beurzen vanmiddag toch in het rood.

De AEX-index stond tegen half vier vanmiddag 0,69 procent lager op 302,21 punten. De MidKap stond 1,99 procent lager op 458,18 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 1,2  en 1,5 procent. Londen daalde 0,6 procent.

De ECB-president verlaagde de rente om de kredietmarkt te stimuleren. Banken zouden door de lagere rente makkelijker geld kunnen lenen bij de ECB. Dit had op de beurzen weinig effect. Want de beurzen doken in het rood nadat Draghi aangaf dat de ECB niet noodzakelijkerwijs meer obligaties gaat opkopen van zwakkere eurolanden. Draghi zei: "Het inkopen van obligaties is niet voor eeuwig en niet oneindig."

"Het programma wordt niet uitgebreid, en daar hadden beleggers wel op gehoopt", zei BNR-economieredacteur Rob Jansen.

Rente Italië
Ook in de rest van Europa dalen de aandelenkoersen flink. De rente van Italië sprong direct na de woorden van Draghi met 25 basispunten naar 6,25%. Ook de koers van de euro komt onder druk. De munt daalt 0,7% in waarde ten opzichte van de dollar en kost nu $ 1,33.

Gerelateerde artikelen