Beurs31 jul '13 14:39Aangepast op 31 jul '13 18:20

IMF houdt vast aan Grieks herstel in 2014

Auteur: ANP Nieuws

Griekenland moet in staat zijn volgend jaar een einde te maken aan de diepe economische recessie.

ANP
ANP

De risico's voor het geplaagde Zuid-Europese land blijven echter groot. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport.

De Griekse economie krimpt dit jaar volgens het IMF met 4,25 procent. Het fonds verwacht echter dat er tegen het einde van het jaar een einde komt aan de achteruitgang. Die verbetering moet tot stand komen door toenemende opbrengsten uit export en toerisme en een groei van de investeringen. Aan de andere kant nemen de binnenlandse bestedingen voorlopig alleen maar verder af.

Lonen en prijzen in Griekenland staan ook volgend jaar onder druk, denkt het IMF. Dit jaar nemen de salarissen gemiddeld met circa 7 procent af, gevolgd door een verdere daling met 1,5 procent in 2014. Het gemiddelde prijspeil zakt dit jaar naar schatting met 0,75 procent en de prijsontwikkeling blijft de komende jaren waarschijnlijker gematigder dan in de rest van de eurozone.

Overheidstekort en hervormingen
Het IMF prijst de voortvarende manier waarop Griekenland het overheidstekort aanpakt. De structurele hervorming van de Griekse economie gaat echter langzamer dan verwacht. Zo liggen de beloofde privatiseringen van staatsbedrijven achter op schema en zijn de vorderingen bij de inning van belastingen beperkt. Als verdere hervormingen uitblijven komt het beoogde herstel van de Griekse economie in gevaar, waarschuwt het fonds.

De ontwikkeling van de Griekse economie kan ook tegenvallen als de economische groei in de andere eurolanden zwak blijft. Daarnaast blijft het gevaar van politieke instabiliteit groot en vormen de hoge schulden van gezinnen, bedrijven en de overheid een belangrijke bedreiging voor het herstel van de Griekse economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen