Beurs9 dec '11 19:42

Opluchting op Wall Street door eurotop

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurzen in New York boekten vrijdag flinke winst. Beleggers leken tevreden over de uitkomst van de EU-top. Een meevallen cijfer over Amerikaanse consumentenvertrouwen deed daar nog een schepje bovenop.

De Dow-Jonesindex noteerde 1,3 procent hoger op 12156 punten. De S&P 500 steeg 1,5 procent tot 1252 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 1,6 procent tot 2637 punten.

Handelaren verbaasden zich over de opluchting op de Amerikaanse beurzen over de EU-top. Er is volgens analisten meer nodig om de schuldencrisis op te lossen. "Eigenlijk is er niets concreet uit de ontmoeting gekomen", aldus een handelaar.

Verdrag
De Europese landen, met uitzondering van Groot-Brittannië werden het eens over het invoeren van strengere begrotingsdiscipline. De euro-landen sluiten een apart verdrag voor begrotingsstabiliteit. Ook spraken de landen af dat het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden al volgend jaar van start gaat in plaats van in 2013. Het ESM zal het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen en kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

IMF
Verder gaan de landen van de Europese Unie 200 miljard euro geven aan het Internationaal Monetair Fonds. Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen.

Banken
Amerikaanse banken profiteerden het meest van de stemming na de eurotop. Bank of America kreeg er 2,7 procent bij en de bank JPMorgan Chase 2,8 procent.

Consumentenvertrouwen
De rally werd ook gesteund door het beter dan verwachte cijfer over het consumentenvertrouwen. De index waarmee de universiteit van Michigan het vertrouwen meet, kwam in de eerste lezing uit op 67,7, de hoogste stand in zes maanden. Economen hadden een stijging tot 65,5 verwacht.

DuPont
Het aandeel DuPont zakte 4,2 procent. Het Amerikaanse chemieconcern verlaagde de winstverwachting voor het gehele boekjaar als gevolg van de wereldwijde economische onzekerheid. Vooral de vraag naar consumentenelektronica, waarvoor DuPont grondstoffen produceert, is verder afgenomen.

Texas Instruments
Texas Instruments verloor bijna 1 procent nadat het concern de omzetverwachting voor dit kwartaal naar beneden had bijgesteld.

Euro
De euro noteerde 1,3370 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat 1,3375.

Olie
Een vat lichte Amerikaanse olie stond 0,2 procent hoger op 98,59 dollar. Brentolie werd 0,1 procent minder waard op 108,02 dollar.

Gerelateerde artikelen