Beurs8 jul '12 16:00Aangepast op 8 jul '12 17:49

Update | Rente stijgt, Europa doe iets

Auteur: Harmen Simon Teunis

De opnieuw oplopende rentes op Spaans en Italiaans staatspapier zijn een reden tot zorg en vragen om een reactie van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Dat zei de Italiaanse premier Mario Monti zondag bij een economische conferentie in Zuid-Frankrijk.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties liep de afgelopen dagen weer op tot tegen de 7 procent, en die op Italiaans schuldpapier steeg tot rond de 6 procent. Monti waarschuwde dat die ontwikkeling de stabiliteit van de euro verder in gevaar brengt.

‘Ongepaste uitlatingen'
De rentestijging komt volgens Monti door het afnemende vertrouwen van investeerders in de Zuid-Europese landen. Hij wees met de beschuldigende vinger naar een aantal niet nader genoemde noordelijke landen, die volgens hem twijfel hebben gezaaid over de afspraken die eind juni zijn gemaakt over de aanpak van de eurocrisis. De Italiaanse premier sprak van ‘ongepaste uitlatingen'.

Finland en Nederland
Finland sprak zich vorige week uit tegen steunaankopen van staatspapier van zwakke eurolanden door het permanente Europese noodfonds ESM, terwijl daarover enkele dagen eerder wel overeenstemming was bereikt. Ook Nederland is kritisch over het plan, maar wijst het niet op voorhand af.

De ministers van Financiën van de eurogroep treffen elkaar maandag in Brussel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen