Beurs7 mrt '13 07:14Aangepast op 7 mrt '13 08:50

Geen Heineken-nazaten in Heineken-top

Auteur: Marjan van den Berg

De familie Heineken heeft geen plannen om het bierconcern weer te gaan leiden.

Dat zegt Michel de Carvalho in het Financieele Dagblad. De Carvalho is commissaris bij het bedrijf en de echtgenoot van Charlene de Carvalho-Heineken, de enige dochter van Freddy Heineken.

Zolang Heineken aan de beurs genoteerd is, zullen familieleden het bedrijf volgens hem niet gaan leiden. "Bij een beursgenoteerd bedrijf moet de familie niet opnieuw de leiding nemen. Dat is een les die ik in de loop der jaren heb geleerd. In de geschiedenis van familiebedrijven is dat een van de belangrijkste redenen waarom ze falen of slagen.''

Betrokkenheid
Heineken droeg onlangs de oudste kleinzoon van Freddy Heineken, Alexander de Carvalho, voor als niet-uitvoerend bestuurder van de Heineken holding. Die stap is vooral bedoeld om de betrokkenheid van de familie te onderstrepen. Er werd gespeculeerd dat Alexander werd klaargestoomd voor een rol als topman.

Van Michel De Carvalho mogen zijn vijf kinderen allemaal een rol in het bedrijf spelen, zolang het maar geen uitvoerende functie is.

Ilse Matser, directeur van het Centrum van het Familiebedrijf, promoveerde onlangs op een onderzoek naar de invloed van familiebetrokkenheid op de bedrijfsprestaties. Volgens haar kan het afschrikken wanneer een topfunctie door een familielid van de oprichters wordt vervuld. "Op het moment dat je weet dat er uiteindelijk iemand van de familie in de top moet, betekent dat dat sommige mensen denken: dan is dat misschien niet het bedrijf voor mij, want ik ambieer zelf die hoogste functie."

Vertrouwen
Intussen is het volgens Matser wel een goed idee van de familie om de betrokkenheid te tonen. "Ze laten hiermee heel duidelijk zien dat ook in de nieuwe generatie de betrokkenheid wel degelijk blijft. Dat moet andere aandeelhouders het vertrouwen geven dat ze op de goede weg zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen