Nederland loopt miljarden Turkije mis
Nederlandse bedrijven dreigen de komende jaren voor 4,1 miljard euro aan exportgelden van Turkije mis te lopen.
De Turkse economie is een van de snelst groeiende economieën van Europa. Toch blijft onze uitvoer naar het land al jaren steken op iets minder dan een procent van de totale export.
Dit zei ING-econoom Rob Ruhl tegen BNR. Ruhl is mede-samensteller van een rapport van ING Commercial Banking over economische kansen in Turkije.
Zieke man van Europa
Lang stond Turkije bekend als ‘de zieke man van Europa’, maar tegenwoordig komt het land vrijwel uitsluitend met uitroeptekens in het nieuws. Terwijl de economische crisis voortwoekert in buurland Griekenland en de gehele Europese Unie maakt Turkije naam als groeiwonder.
Vorig jaar behaalde Turkije een economische groei van 8,5 procent en moest het alleen China laten voorgaan in de kopgroep van de snelste groeiers ter wereld. Turkije is inmiddels de zeventiende economie van de wereld. De Turkse economie zal over twee jaar Nederland voorbijstreven.
En mocht de economie van Turkije op deze hoge snelheid blijven accelereren, zal Turkije in 2030 de vijfde economie van Europa zijn.
Graantje meepikken
Bij zoveel voorspoed is het wel zaak dat ons bedrijfsleven daar een graantje van meepikt. Maar dat doen we niet: het aandeel Turkije in onze totale exportsom draait al jaren stationair. Dit terwijl de import groeit. Als we zo doorgaan, missen we de boot. En dat, zo stelt Ruhl, zou in ons in de periode 2010-2016 ongeveer 4,1 miljard euro kunnen schelen.
De econoom van ING roept het Nederlandse bedrijfsleven op om gebruik te maken van de groei van Turkije. Maar ook om optimaal gebruik te maken van Turkije als hup naar snelgroeiende markten in het Midden-Oosten en delen van Noord-Afrika.
"Wij, als Nederlands bedrijfsleven, zouden daar meer van kunnen profiteren door mee te liften op de Turkse groei en samen te werken met Turkse ondernemers die de groeiregio benaderen,” aldus Ruhl.
Voetbal en politiek
Atilay Uslu, directeur van touroperator Corendon, bevestigt het beeld dat Ruhl schetst. Kansen liggen vooral bij de vleessector, windmolens, voertuigen, chemicals en deltawerken. Turkije beschikt over alle benodigde tools, en daar moet je als bedrijf slim gebruik van maken. "Als je besloten hebt zaken te doen met een partij, dan moet je tijdens een gesprek vooral praten over voetbal en politiek."
Voetbal is dus een favoriet gespreksonderwerp, maar pas op: Galatasaray en Fenerbahçe zijn de aartsvijanden, en als je tegen een Galatasaray-aanhanger over Pierre van Hooijdonk begint, kan dat helemaal verkeerd uitpakken: de voormalig international is oud-speler van de grote rivaal, en dat ligt gevoelig, volgens Uslu.
"Als je niet zo veel verstand van voetbal hebt, dan kun je beter over Gullit, Koeman en Van Basten praten, en niet over Van Hooijdonk, Rijkaard en Hiddink. Die andere drie zijn nog niet 'besmet'. Als je de klick te pakken hebt, dan kun je makkelijker zaken doen."
Staatsbezoek Abdullah Gül
Nederland onderhoudt al vier eeuwen diplomatieke betrekkingen met het land aan de Bospurus. Dat wordt komende week gevierd met een staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül.