Beurs13 nov '12 07:19Aangepast op 13 nov '12 15:08

Aangifte wegens fraude vastgoedpoot SNS

Auteur: Anne-Greet Haars

De meest gehoorde reactie op de fraude-onthulling bij SNS in de vastgoeddivisie zal zijn: 'Ja, maar dat wisten we allemaal toch al láng?'. Dat verwacht Vasco van der Boon van het Financieele Dagblad.

De vastgoedpoot van SNS Reaal werd gisteren opgeschrikt door mogelijke fraude. Een zakenpartner van de bank-verzekeraar deed aangifte bij de Fiod tegen de onlangs opgestapte SNS-topman Buck Groenhof, meldt het Financieele Dagblad vanochtend.

Volgens de krant zou Groenhof steekpenningen hebben gevraagd en projecten hebben afgeroomd. Volgens Vasco van der Boon van de krant wekt het overigens niet echt verwondering. "Het gaat om de vastgoeddivisie van SNS en die komt van Bouwfonds. De grote vastgoedfraude waar de afgelopen jaren veel over te doen was, was een andere helft."

Mond houden
De geluiden over de malversaties van Groenhof zijn er al veel langer, maar de SNS-top heeft daar erg weinig mee gedaan, zegt Van der Boon. "Eigenlijk is iedereen te verstaan gegeven: 'je moet je mond houden', en de beschuldigingen zijn niet echt onderzocht. En dat is een reden dat een deel van de medewerkers naar de Fiod  is gestapt."

De beschuldigingen liegen er niet om, zegt Van der Boom. "Afromen van vastgoedprojecten door de puinruimer die het vastgoed eigenlijk zou moeten saneren. Hij zou de vastgoeddivisie gebruiken als melkkoe voor hemzelf en voor zijn vriendjes. Hij zou steekpenningen vragen, mensen aanzetten tot valse facturen en als klap op de vuurpijl is er ook nog een beschuldiging van seksuele intimidatie."

Het vertrek van Groenhof was al opvallend, omdat hij slechts drie jaar in functie was. Groenhof, die aangesteld was om orde op zaken te stellen bij de vastgoedpoot, had bij zijn aantreden namelijk gezegd dat hij vijf jaar nodig zou hebben.

Integriteit
De integriteit van Groenhof werd door ex-medewerkers en een zakenpartner in twijfel getrokken, schrijft het FD. Volgens de krant wordt intern en extern onderzoek gedaan naar de beschuldigingen.

SNS ontkent dat er een verband is tussen het vertrek van Groenhof en de beschuldigingen aan zijn adres.

Gerelateerde artikelen